23-jarige man lokte tienermeisjes via Facebook in de val

Foto ter illustratie.© iStock

Tegen een 23-jarige man uit Neer is woensdag in de rechtbank in Maastricht acht maanden celstraf en een tbs-behandeling geëist.

Remco Koumans

Hij wordt onder meer verdacht van het plegen van ontuchtige handelingen met meisjes van respectievelijk 13 en 15 jaar oud.

GroomingDe man maakte zich schuldig aan grooming. Via Facebook benaderde hij meisjes om ze er vervolgens toe te bewegen foto’s van hun blote buik te maken waarop ook hun gezicht te zien was. Zodra hij die foto’s had, probeerde hij af te spreken met de meisjes. Gingen ze daar niet in mee dan dreigde hij de foto’s openbaar te maken.

BetastenIn twee gevallen kwam het ook tot een afspraak, waarbij de man de meisjes onder meer over de buik streelde en likte en ook hun borsten betastte. In enkele andere gevallen stapten meisjes en hun ouders al naar de politie toen de man dreigde met het openbaar maken van foto’s. Meldingen van slachtoffers kwamen onder meer binnen uit Panningen, Weert en Herkenbosch.

ExcusesDe verdachte erkende in de rechtbank in de fout te zijn gegaan en bood zijn slachtoffers ook excuses aan. Volgens justitie moet de man, die een autismestoornis heeft, behalve een celstraf ook een behandeling in een kliniek ondergaan om te zorgen dat hij niet opnieuw in de fout gaat. De man zelf ziet een opname in een kliniek niet zitten en wil liever ambulant behandeld worden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Donderdag in De Limburger een uitgebreid verhaal over het fenomeen 'grooming'.