‘Zwarte prins’ grote opponent Roda-investeerder Korotaev

Roda-investeerder Aleksei Korotaev.© De Limburger/Bas Quaedvlieg

Een van de voornaamste opponenten van Roda-investeerder Aleksei Korotaev in de slepende rechtszaak in Dubai is een Belgische prins met een geruchtmakend verleden. Henri de Croÿ (58) is een zakenman die een belangrijke rol speelt bij de groep investeerders die in conflict met Korotaev is wegens het tekenen van een ongedekte cheque van 17,7 miljoen euro.

Hans Goossen en Roel Wiche

Korotaev werd begin februari in Dubai opgepakt en vrijwel meteen tot drie jaar celstraf veroordeeld.

Prinselijk geslachtOfficieel is de tegenpartij in de rechtszaal het in de Emiraten gevestigde Helin International. De Croÿ is een belangrijk aandeelhouder van dit financieel adviesbedrijf, zo bevestigen meerdere bronnen tegen deze krant. Hij komt uit een Belgisch prinselijk geslacht en was zeventien jaar in een veelbesproken rechtszaak in België verwikkeld op verdenking van fraude met kasvennootschappen. De Croÿ werd uiteindelijk vrijgesproken. Hij kreeg door deze zaak de bijnaam ‘Zwarte Prins’.

VervalstHet kamp Korotaev beweert dat de tegenpartij hem erin heeft geluisd. Er zouden handtekeningen zijn vervalst waardoor zijn rekening zou zijn leeg geplunderd. Daardoor zou de cheque van 17,7 miljoen later niet gedekt zijn. Helin, met De Croÿ in de coulissen, stelt op zijn beurt dat Korotaev het miljoenenbedrag in eigen zak heeft gestoken.