Tim (16) overleden door extreem gevaarlijk internetspelletje

© iStock

Een 16-jarige jongen uit Arkel is om het leven gekomen na een zogeheten ‘choking challenge’. Tijdens dit spel wurgen jongeren zichzelf of elkaar. Zo raken ze tijdelijk buiten bewustzijn en komen ze in een roes.

Maren Verbunt

De 16-jarige Tim Reynders overleed begin vorige maand toen het wurgspel verkeerd afliep. De ouders van Tim brengen het verhaal in de Volkskrant naar buiten, om te waarschuwen voor dit soort extreem gevaarlijke internetspelletjes.

OngelukHet noodlottige ongeluk werd door Tim zelf vastgelegd met zijn mobieltje. Tim had de stoffen ceintuur van zijn badjas om zijn nek geknoopt, waarna hij uitgleed op de trap en bewusteloos raakte. Hij kon zichzelf niet meer losmaken en overleed.

Kort werd er gedacht dat Tim zelfmoord heeft gepleegd. Politierechercheurs oordelen enkele uren later dat Tim zichzelf niet van het leven wilde beroven, maar dat het om een tragisch ongeluk gaat. Hij wilde zijn eigen spel daarna waarschijnlijk terugkijken of aan anderen laten zien. Lees ook: België waarschuwt voor dodelijk internetspel

Choking challengeHet gevaarlijke wurgspel is een hype op internet. Jongeren dagen elkaar uit om zichzelf en elkaar bijna te laten stikken, zodat er door het zuurstoftekort een hallucinatie ontstaat. In het buitenland zijn meerdere tieners door het spel overleden.

Tim zat op 5 vwo van het Lyceum Oudehoven in Gorinchem. Hij wordt op de website van zijn school omschreven als een ‘vriendelijke, intelligente en introverte jongen die goede rapporten van zijn docenten ontving'. De ouders van Tim waarschuwen: 'Doe niet mee aan deze rage!'