Protest tegen verhuizing volkstuintjes in Sittard

© Annemiek Mommers

Met een petitie, een actiepagina op Facebook (‘Red de tuinen’) en protest tijdens het Geheime Tuinen Festival zondag, willen de eigenaren van zeven volkstuintjes in Sittard proberen te voorkomen dat ze moeten verkassen.

Erwin Schmidt

Volgens enkele betrokkenen kost het jaren om hun moestuin op een andere locatie opnieuw op te bouwen.

Ook vinden zij dat het karakter van het eeuwenoude volkstuinencomplex in het centrum van Sittard teveel geweld wordt aangedaan.

Fort SanderboutDe gemeente Sittard-Geleen wil de resten van Fort Sanderbout beter zichtbaar maken en de stadsgracht terugbrengen langs de wal. Onderdeel van dat plan, dat nog in de conceptfase zit, is ook het verruimen van het schootsveld, zodat het zicht vanaf de President Kennedysingel op de stadswal beter wordt. De zeven tuintjes moeten hiervoor verplaatst worden, hebben de betrokkenen te horen gekregen.

InspraakHistorische verenigingen uit Sittard hebben al aangekondigd het proces kritisch te volgen. Een mening over het plan hebben ze nog niet, omdat ze dat nog niet hebben gezien. De gemeente verwacht half juli het plan gereed te hebben, waarna de inspraak start.