Ontwerper guldenbiljetten Ootje Oxenaar overleden

De zogenaamde snip, het voormalige 100- gulden biljet.© GPD

De ontwerper van onder meer verschillende guldenbiljetten, Ootje Oxenaar, is overleden. Dat heeft zijn biografe vandaag bevestigd. Hij stierf op 87 jarige leeftijd in zijn woonplaats in de buurt van Boston in de Verenigde Staten.

ANP/Simone van Zwienen

De ontwerpkwaliteiten van Oxenaar stonden zeer hoog aangeschreven. Hij ontwierp onder meer de snip (100 gulden) , vuurtoren (250 gulden), zonnebloem (50 gulden). Maar ook de biljetten van 10 gulden met Frans Hals, de rode 25 gulden met Sweelinck en de groene 1000 gulden met Spinoza zijn uitgedacht door Robert Deodaat Oxenaar, die van 1966 tot 1985 voor De Nederlandsche Bank werkte.

Vanaf de late jaren zestig was hij ook actief voor de post, eerst als adjunct-directeur en later als hoofd van de Dienst Esthetische Vormgeving. De toenmalige PTT stelde mooie vormgeving erg op prijs en leverde zo, mede dankzij Oxenaar, een bijdrage aan de roem van het Nederlandse design.

In de biljetten werden diverse gegevens uit het privéleven van Oxenaar verwerkt. Zo is in het vijfje een, inmiddels overleden, konijn van hem verwerkt, dat op tafel kon dansen. Op het biljet van 1000 Gulden staat zijn vingerafdruk in een krul van het haar van Spinoza. Ook staat zijn naam 'Ootje' ergens verborgen op het biljet

Ootje kreeg in 2004 uit handen van koningin Beatrix een Huisorde van Oranje