Informateur ziet nog steeds brood in motorblok

Informateur Herman Tjeenk Willink beantwoordt vragen tijdens een persconferentie over de voortgang van de kabinetsformatie.© ANP

Informateur Herman Tjeenk Willink legt zich nog niet neer bij een minderheidskabinet. Hij gaat door met het onderzoeken van een meerderheidskabinet met daarin in ieder geval VVD, CDA en D66.

Edwin van der Aa

Tjeenk Willink heeft inmiddels definitief vastgesteld dat met PVV en SP geen meerderheidskabinet is te vormen, door blokkades van of door die partijen.

SleutelrolWelke partij zich bij het zogenoemde motorblok zou moeten aansluiten, is nog steeds onduidelijk. Het aantal opties is beperkt. D66-leider Alexander Pechtold heeft eerder duidelijk gemaakt dat hij niet in een coalitie wil met ChristenUnie, ook niet nu GroenLinks is afgevallen en de PvdA de boot afhoudt. D66 heeft daarmee een sleutelrol.

Bezwaren De informateur liet weten dat hij vooral gaat kijken of partijen elkaar op inhoudelijke gronden uitsluiten. Het zou betekenen dat D66 zijn niet-inhoudelijke bezwaren tegen de christelijke partij zou moeten laten varen. Tjeenk Willink riep in zijn algemeenheid de partijen op te bewegen.

Niet stabielDe door de SP gewenste coalitie zonder de VVD sluit Tjeenk Willink inmiddels helemaal uit. Zo'n coalitie met het CDA en linkse partijen is ,,getalsmatig niet stabiel" volgens de informateur. Een kabinet met de PVV is volgens hem ook niet mogelijk. SP en PVV staan daarmee buitenspel.