GroenLinkser kritisch op Klaver: 'Ik ben teleurgesteld'

GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Inzet: Andy Rossel.© ANP/De Limburger

Het tot tweemaal toe mislukken van pogingen om met VVD, CDA en D66 tot een coalitie te komen, levert GroenLinks-partijleider Jesse Klaver ook intern kritiek. Andy Rossel, een van de twee leden van de Limburgse Statenfractie van Groen-Links, vindt dat Klaver de formatiepoging niet op het onderwerp migratie had moeten laten stranden.

Andy Rossel

- OPEN BRIEF -

Beste Jesse, vriend.Jij spreekt al jouw volgelingen als ‘vriend’ aan, dus doe ik dat ook met jou. Immers, wij zijn beiden lid van dezelfde partij. Dan moet je toch wel vrienden zijn, of niet? Maar watskeburt maandagavond? Dat is toch het allereerste dat er nu in me opkomt. Ik ben niet boos, maar wel teleurgesteld. Ik snap het niet. Of misschien wil ik het ook wel niet helemaal snappen.

Historische avondIk was er immers bij; daar in die uitverkochte en bomvolle AFAS Live op de donderdag vóór de verkiezingen. En ik was er ook bij op de avond van de verkiezingen zelf. Helemaal in de Melkweg in Amsterdam. Een historische avond. 'Onze' partij was immers de grootste winnaar van alle partijen afgelopen 15 maart. Tien zetels winst en het beste resultaat ooit voor GroenLinks. Nog nooit zo groot in de Tweede Kamer met veertien zetels. En de vijfde partij van het land geworden. Wij werden zelfs de grootste op links.

Afrika-dealDat de formatie geen makkie zou zijn of worden, daar was iedere binnen- en buitenstaander het wel over eens. Zelfs mensen die de politiek niet volgen, snapten dat nog. Maar dat een coalitie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks tot tweemaal toe een brug te ver blijkt te zijn, gaat er bij mij echt niet in. Uiteraard ben ik niet bij de gesprekken geweest en komt nooit het hele verhaal naar buiten. Maar is het echt op die ridicule Afrika-deal stukgelopen? Zo’n Turkije-deal om migranten naar Europa tegen te houden, maar dan nog idioter en mogelijk eveneens inhumaan met instabiele regimes in Noord-Afrika?

Mordicus tegenIk snap dat wij daar vanuit GroenLinks mordicus op tegen zijn. Het strijkt zowat tegen ons DNA in om mensen in nood letterlijk op een ander continent buiten te sluiten en grotendeels aan hun lot over te laten. Wij willen ze liever in een veilige, stabiele omgeving als hier opvangen en nieuw perspectief bieden. Zeker als hun eigen wereld letterlijk is plat gebombardeerd, er geen eind aan de jarenlange oorlogen lijkt te komen en opvang in de regio ook al bomvol zit. Maar is dit nu werkelijk hét issue voor de Nederlandse burger op dit moment? Ik weet het nog zo net niet.

LimburgIk ben zelf geboren, getogen en woonachtig in Kerkrade. Grenzend aan Duitsland, liggend in de meest internationale provincie van ons land: Limburg. Ook de meest Europagerichte provincie, wat ik in de dagelijkse praktijk ervaar. Desondanks is de aanhang voor de PVV nergens zo groot als hier. Is men echt xenofoob in Limburg of eigenlijk gewoonweg totaal gefrustreerd over het politieke toneel in Den Haag? Persoonlijk denk ik dat laatste.

Echt belangrijke thema'sWerk en sociale zekerheid, zorg en duurzaamheid zijn de écht belangrijke thema’s hier als je het aan mij vraagt. Is van die migratiekwestie niet een vrije kwestie te maken in enig coalitieakkoord? In de Tweede Kamer is er over rechts toch een meerderheid te vinden voor zo’n Afrika-deal. Dat is - hoe pijnlijk ook - de politieke realiteit. Maar buiten dit ene punt zou GroenLinks op zoveel andere punten het land groener en socialer kunnen maken.

Agree to disagreeEn het zou misschien ook wel vanuit niet- GroenLinks-stemmers sympathie kunnen oproepen dat we er op zo’n pragmatische manier mee omgaan. ‘Agree to disagree’. Uiteraard in het landsbelang. Ons land moet bestuurd worden. Wij geven daartoe ruimte aan de andere partijen waarmee we regeren. En wij nemen de ruimte om daar kritiek op te geven en om het er mordicus mee oneens te zijn. Of denk ik nu te pragmatisch?

In een politiek toch wat conservatievere regio als Limburg heb ik na ruim zeven jaar volksvertegenwoordiger te zijn, geleerd dat je wordt gedreven vanuit idealen en dat je soms moet handelen vanuit pragmatisme. En helaas kunnen beide wel eens uit elkaar liggen.

Andy Rossel is lid van het Limburgs Parlement voor GroenLinksReageren? a.rossel@prvlimburg.nl