Wie is de Belgische prins waarmee Korotaev van doen heeft?

Print
Wie is de Belgische prins waarmee Korotaev van doen heeft?

Inzet: Prins Henri de Croÿ-Solre. Afbeelding: iStock/De Standaard

Aleksei Korotaev, investeerder bij Roda JC, is met zijn zakelijke activiteiten in het vaarwater geraakt van een heuse prins. De Belg Henri de Croÿ-Solre heeft blauw bloed, zijn bijnaam 'de Zwarte Prins' verdiende hij met met zaken die minder nobel zijn.

Henri de Croÿ-Solre (58)  is een nazaat van een van de vijf grote adellijke families in België. Wonend in een kolossaal landhuis in het Zwitserse Couvet, vlak bij Neuchâtel. 

Grootste belastingschandaal
Telg van de 24ste generatie van een in de zeventiende eeuw gegroeide vertakking van het nog veel oudere geslacht De Croÿ. Geen staatshoofd zoals titelgenoten uit Monaco of Liechtenstein, maar desalniettemin adel om u tegen te zeggen. Zij het met  bevlekt blazoen, want de naam Henri de Croÿ-Solre valt in België in één adem met misschien wel het grootste belastingschandaal van het land. Een schandaal dat hem de weinig flatteuze bijnaam De Zwarte Prins opleverde, al ontsprong hij in 2015 uiteindelijk de dans na een juridische uitputtingsslag van zeventien jaar.

Systeem van bv'tjes
De Croÿ-Solre, architect van een even vernuftig als ingewikkeld systeem met bv’tjes om het betalen van belasting te vermijden, probeerde het slagveld in 2001 nog te ontvluchten door de wijk te nemen van België naar Zwitserland.  Vijf jaar hield de Zwarte Prins zich schuil in het Alpenland, waar verdenkingen op fiscaal gebied geen reden voor uitlevering vormen. Toch belandde hij rond de kerst van 2006 achter de tralies in het weinig vorstelijke onderkomen van de Antwerpse gevangenis.

Ingerekend
De Croÿ was zo onvoorzichtig om zich op het Franse grondgebied van de Zwitserse luchthaven Cointrin in Genève te begeven. Daar werd hij prompt ingerekend door Franse gendarmes. Na betaling van een borgtocht van een miljoen euro kwam de edelman weer op vrije voeten.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu