Journalist ernstig bedreigd vanwege tv-serie over Turkije

© RV (via AD)

Schrijver en columnist van Özcan Akyol wordt ernstig bedreigd nu de documentaireserie die hij maakte over Turkije wekelijks op televisie is.

AD/Jeroen Schmale

Hij was al bang voor de reacties van een 'bepaalde groep in de Turkse gemeenschap', maar de bedreigingen zijn heftiger en talrijker dan hij had verwacht.

DoodsbedreigingenVooral na de aflevering van Neven van Eus van afgelopen zondagavond, over het afgenomen toerisme in de Turkse badplaats, Antalya, krijgt de zoon van Turkse ouders de ene na de andere bedreiging binnen. "En daar zitten regelrechte doodsbedreigingen tussen", vertelt Akyol. "Dat ik in Antalya mijn eigen doodskist besteld heb, dat de Grijze Wolven op me af worden gestuurd om mee een langzame, pijnlijke dood te bezorgen, dat soort dingen."

Over schouder kijkenAkyol staat in nauw contact met politie en justitie over de bedreigende teksten die hem bereiken. "Ik hoef geen aangifte te doen, de politie en de officier van justitie lezen mee en proberen de mensen die me bedreigen zelf te achterhalen. Voor mij is vooral vervelend dat ik over mijn schouder moet kijken en bepaalde plekken, waar veel Turkse Nederlanders komen, mijd."

Geen spijtEn toch, stelt Akyol, heeft hij geen spijt van het maken van de serie. "Heel veel mensen hebben mij gemaild dat ze eindelijk een andere kant van Turkije te zien krijgen. Dat het beeld dat zij van Turkije hebben draait, in positieve zin."