Verdeeldheid over inkoop jeugdhulp in Zuid-Limburg

© Istock

Diverse gemeenten in Zuid-Limburg haken af bij de gezamenlijke inkoop van jeugdzorg door Maastricht. Het gebeurt nu te bureaucratisch, de eindafrekening komt te laat en er zijn te veel zorgverleners ingeschakeld.

Peter Bruijns

Heerlen, Landgraaf en Voerendaal kondigen aan uit het samenwerkingsverband te stappen. Vanaf 2019 kopen de drie samen ambulante jeugdzorg in.

Eigen houtjeDe gemeente Brunssum is dit jaar al op eigen houtje de jeugdzorg aan huis gaan inkopen, en is tevreden over het resultaat. Brunssum doet nu zaken met 28 zorgaanbieders, een stuk overzichtelijk dan de ruim 200 aanbieders die onder contract staan bij het Zuid-Limburgse samenwerkingsverband. Dat telde aanvankelijk alle 18 gemeenten.

Maatwerk"Met meer dan 200 aanbieders zie je door de bomen het bos niet meer”, zegt de Brunssumse wethouder Peter Heinen. "Nu we het zelf doen, marcheert het prima. We weten beter wat we uitgeven, de zorgaanbieders krijgen op tijd hun centjes, we kunnen beter op de inhoud sturen en er valt geen kind meer buiten de boot.” Ook Heerlen, Landgraaf en Voerendaal verwachten op eigen houtje en met een beperkt aantal vertrouwde zorgverleners beter maatwerk te kunnen leveren, zegt wethouder Jordy Clemens.

RompslompBovendien verwacht hij minder administratieve rompslomp. "Elke euro die je niet aan bureaucratie hoeft uit te geven. kun je besteden aan betere jeugdzorg.” In 2015 en 2016 maakte Brunssum nog gebruik van de gezamenlijke inkoopregeling. Dat viel niet mee. De Brunssumse wethouder Peter Heinen: "Dit voorjaar hebben we uit Maastricht pas de eindafrekening van 2015 gekregen. Te gek dat je daar een jaar op moet wachten. De eindafrekening van 2016 hebben we nog niet. Het is lastig beleid maken als je niet weet hoeveel je vorig jaar tekortkwam.”

KritiekEen woordvoerder van Maastricht meldt dat de kritiek op de gezamenlijke inkoop zal worden meegenomen in een evaluatie. Wellicht is het goed het aantal aanbieders terug te brengen. En er wordt veel verwacht van een geautomatiseerd declaratiesysteem dat een eind moet maken aan de vertraging in de eindafrekeningen.

UitgavenSinds 2015 zijn niet het Rijk en de provincies, maar de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De uitgaven voor jeugdhulp stijgen nu, omdat gemeenten vaker in een vroeg stadium ‘achter de voordeur’ komen, maar tegelijk daalt het bedrag dat ze van de rijksoverheid krijgen voor jeugdzorg. Ontvingen de gemeenten in 2015 samen nog 3,75 miljard euro, dit jaar is dat 250 miljoen minder.

Grote armoedeBijna alle Zuid-Limburgse gemeenten kampen met een te klein jeugdzorgbudget. In 2016 kregen ze samen 145 miljoen euro, circa 18 miljoen euro te weinig. Het Rijk houdt bij de verdeling van de budgetten geen rekening met de relatief grote armoede in oostelijk Zuid-Limburg. Vóór de decentralisatie kregen ze daar wel extra geld voor.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal