Van Veldhoven: 'Roda moet niet boven zijn stand leven'

Print
Van Veldhoven: 'Roda moet niet boven zijn stand leven'

Afbeelding: Archief De Limburger

Ondanks de onrustige jaren die Roda JC achter de rug heeft, begint Harm van Veldhoven ‘met een enorme drive’ aan zijn tweede tijdperk in Kerkrade. Vandaag is zijn eerste werkdag als technisch directeur.

Toen u als trainer in 2012 vertrok bij Roda sprak u over de 'moeilijkste beslissing' in uw carrière. Wat gaf de doorslag om terug te keren?
"Destijds had ik het gevoel dat Roda geen stap meer hogerop kon maken. En ik wilde graag wel eens voor de prijzen gaan spelen. Maar het afscheid was zwaar, ik ben een gevoelsmens. In mijn hart wilde ik misschien blijven. Ik ben Roda altijd blijven volgen. Gaandeweg ben ik een nieuwe weg ingeslagen. Ik zag hoeveel clubs problemen hadden om alles goed te runnen en ben overgestapt naar de functie van technisch directeur. FC Eindhoven gaf me een kans om me op dat vlak te ontwikkelen. Maar ook daar zat Roda geregeld in mijn hoofd. De mogelijkheid terug te keren bleef prikkelen."

Roda heeft een aantal zeer turbulente jaren achter de rug. Investeerder Korotaev zit in de cel, financieel heeft de club het zwaar. Schrikt dit u niet af?
"Natuurlijk kijk ik naar de situatie van een club. Ik ga uit van het slechtste scenario. En van daaruit gaan we verder, op eigen kracht. Met beperkte, bescheiden middelen. We moeten niet boven onze stand gaan leven. We kunnen niet roepen dat we binnen een jaar Europees gaan spelen, onrealistisch. We kiezen voor gezond beleid. Met clubs als Heracles of Zwolle als voorbeeld."

Het technisch beleid is jarenlang desastreus geweest. Grote aantallen spelers die weinig tot niets toevoegden, werden gehaald. Gaat u breken met die lijn?
"We gaan meer zoeken naar herkenbaarheid. Spelers uit Nederland en België, pak Duitsland ook maar erbij. Geen grote avonturen meer. Het spelersbudget zal lager zijn dan in de afgelopen jaren. Ik heb nu in de Jupiler League rondgekeken, daar zag ik hoe clubs met een minimaal budget een aardig ploegje op de been konden brengen. We gaan investeren in alle takken, ook in eigen jeugd. Maar dan moet dat straks wél rendement gaan opleveren."

U gaat intensief met Huub Stevens werken. Wat wordt zijn rol?
"Huub wordt technisch adviseur. Hij heeft veel ervaring, kent de club. Ik kan hem straks als klankbord gebruiken, over de volle breedte. Dat is heel prettig."

Ook Anelka is genoemd als rechterhand. Hoe kijkt u naar die optie?
"Dat zijn zaken die nu worden uitgewerkt. Ik wil daar nu niet op vooruitlopen."

Uw eerste en voornaamste taak wordt het aanstellen van een nieuwe trainer. De namen zingen rond. Ricardo Moniz, Mitchell van der Gaag, Ron Jans, bijvoorbeeld.
"Niemand van die drie is momenteel aan de orde. We zijn op dit moment met twee kandidaten in gesprek. Uit Nederlands taalgebied. Een goede communicatie met de spelersgroep is belangrijk."

Kunt u garanderen dat u de man bent die Roda eindelijk in rustig vaarwater gaat brengen?
"Garanderen kan niemand iets. Maar we kunnen er in ieder geval in geloven. Ik ga hier met een enorme drive aan de slag. Ik weet dat er een grote ongerustheid is, dat moeten we zien te verdrijven. Roda heeft in zijn beste tijden altijd op een aantal kernzaken geleund. Collectiviteit. Duidelijkheid. En de karakteristieke eigenheid van deze club. Een gevoel van saamhorigheid, werkkracht, doorzettingsvermogen. Ze worden niet voor niets de koempels genoemd. En voor die eigenheid ben ik mede teruggekeerd."