Onderzoek brand torenflat Londen kan maanden duren

Print

Afbeelding: Photo News

Het onderzoek in de uitgebrande Grenfell Tower in Londen kan maanden gaan duren. Dat zegt politiecommissaris Stuart Cundy. Hij hoopt dat het aantal slachtoffers niet stijgt van zeventien tot 'een getal van drie cijfers'.

Cundy zei op een persconferentie te vrezen dat sommige slachtoffers van het inferno waarschijnlijk nooit meer zijn te identificeren. Dat het dodental nog zal stijgen, staat voor de politie vast. Behalve zeventien doden vielen er in de 24 etages tellende torenflat ook bijna tachtig gewonden. Van hen liggen er nog 37 in een ziekenhuis, waarvan 17 in kritieke toestand.

Premier May bezocht donderdag de rampplek. Ze werd daar door de brandweer op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen. Brandweerlieden zijn inmiddels ook tot in de gangen van de hoogste etages doorgedrongen. 

Niet veilig
De torenflat uit 1974 heeft 24 verdiepingen. De brandweer kan nog altijd niet de hele flat doorzoeken. Delen van de randen van het gebouw zijn niet veilig, alhoewel de centrale structuur stabiel is. Later wordt opnieuw naar de stabiliteit van het pand gekeken. De bewoners worden voorlopig ondergebracht in een nabijgelegen noodopvang in een groot sportcomplex.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Premier Theresa May met brandweerlieden. foto AFP

Brandgevaarlijk
Lokale bewoners beweren dat er regelmatig gewaarschuwd is over de veiligheid van het gebouw, dat recent gerenoveerd is voor 11 miljoen euro. Hierbij zijn ook de externe bekleding en ramen vervangen. Het renovatiebedrijf beweert dat de materialen aan de veiligheidsregels voordoen, maar BBC beweerde gisteren het tegendeel. Volgens de nieuwssite zijn er meerdere gebouwen over de hele wereld met dezelfde bekleding getroffen door brand. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →