Oud-bondskanselier Helmut Kohl (87) overleden

Print
Oud-bondskanselier Helmut Kohl (87) overleden

Helmut Kohl in 2012 met Angela Merkel Afbeelding: EPA

De voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl is overleden. Dat meldden verschillende Duitse media vandaag. Hij was 87 jaar oud.

Kohl werd in 1990, een jaar na de val van de Muur, de eerste bondskanselier van het herenigde Duitsland. De conservatieve politicus bleef dat tot 1998. Hij was vanaf 1982 al kanselier van West-Duitsland. Daarmee is hij de langstzittende kanselier van Duitsland ooit.

De CDU-man wordt beschouwd als de belangrijkste man achter de hereniging van Duitsland. Samen met de toenmalig Franse president François Mitterrand stond hij in 1992 aan de basis van het Verdrag van Maastricht, wat tot de oprichting van de Europese Unie leidde.

De op 3 april 1930 in Ludwigshafen geboren Kohl kwam uit een streng katholiek gezin. Vlak na zijn verkiezingsnederlaag in 1998 tegen SPD'er Gerhard Schröder verdween hij grotendeels uit de Duitse politiek. Zijn gezondheid verslechterde in 2008, nadat hij door een val invalide raakte. Hij kreeg ook moeite met spreken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →