'Sojamelk' wordt verboden, kokosmelk mag wel

Print
'Sojamelk' wordt verboden, kokosmelk mag wel

Afbeelding: iStock

Sojamelk mag geen sojamelk meer genoemd worden. Dat heeft het Europees Hof beslist nadat een zaak werd werd aangespannen tegen het vegetarisch en veganistisch producerende bedrijf Tofu Town. De benaming 'melk' zou misleidend zijn, omdat het niet echt om melk gaat.

Sojamelk mag dus niet meer, net als sojaroom, tofuboter of andere zuivelbenamingen. Omdat het gaat om plantaardige producten, zouden de benamingen met zuivel misleidend zijn voor de consument. "Dit is compleet belachelijk", reageert voedingsexpert en professor aan de Erasmushogeschool Patrick Mullie. ‘"De melksector wil zijn monopolie niet delen met bijvoorbeeld soja­producten en probeert hopeloos te verdedigen dat ze uniek zijn."

Voor de gek gehouden
Theo Niewold, professor voeding en gezondheid aan de KU Leuven, vindt het verbod wel zinvol. "Anders worden mensen voor de gek gehouden en wordt gesuggereerd dat het een equivalent is van melk", zegt hij. "Wat niet zo is. Op die manier is het gevaarlijk. Denk maar aan de ouders die hun baby alternatieve melk gaven, terwijl het nauwelijks voedingswaarde bevat."

Opvallend: kokosmelk mag wel
Opvallend: kokosmelk mag nog wel als naam gebruikt worden, net als pindakaas of cacaoboter, hoewel ook deze producten niet van melk gemaakt zijn. Zij vallen onder de uitzonderingen waarbij "de precieze aard op grond van traditioneel gebruik duidelijk is". Producenten als Alpro laten het alvast niet aan hun hart komen, zij noemen hun product al langer 'soja drink', wat de verwarring met melk onmogelijk maakt.