Eis: Taakstraf voor 76-jarige tractorchauffeur die motor over hoofd zag

Print
Eis: Taakstraf voor 76-jarige tractorchauffeur die motor over hoofd zag

Afbeelding: YouTube / 112landvancuijk

Tegen een 76-jarige man uit Afferden is vrijdag een taakstraf geëist vanwege zijn rol bij een dodelijk ongeval. Daarbij is vorig jaar mei een 59-jarige motorrijder verongelukt.

Het dodelijk ongeluk gebeurde op 15 mei vorig jaar op de Beltweg in Siebengewald toen de destijds 75-jarige bestuurder van een tractor bij het naar links afslaan een motor­rijder over het hoofd zag. Deze man uit Groesbeek overleefde de klap niet.Niet goed gekeken
De tractorbestuurder zou volgens officier van justitie Martin Scharenborg niet goed hebben gekeken toen hij links afsloeg. "Als hij over de schouder had gekeken, had hij de motorrijder gezien. Het is heel treurig voor meneer, maar als hij beter had gekeken, was er nu waarschijnlijk geen dode te betreuren.”

Snelheid
De motorrijder moet achter of naast de tractor in de dode hoek hebben gezeten. De snelheid van beide voertuigen is in het politieonderzoek naar de oorzaak van het ongeval niet vast te komen staan.

Verschrikkelijk
Bij zijn strafeis heeft Scharenborg rekening gehouden met het feit dat er geen opzet in het spel is geweest en dat de tractorbestuurder duidelijk nog stuk zit vanwege het dodelijk ongeval. "verschrikkelijk, ik wilde zelf ook een einde aan mijn leven maken”, verklaarde de man uit Afferden gisteren tegenover de rechter in Roermond.

Strafeis
Tegen hem is door justitie 240 uur taakstraf geëist waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook zal hij wat de officier van justitie betreft zijn rijbewijs moeten inleveren over een periode van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Daarnaast moet hij wat justitie betreft de ruim 6000 euro aan uitvaartkosten aan de nabestaanden vergoeden. Raadsman Mario Struik pleit voor vrijspraak omdat van aanmerkelijke schuld in zijn ogen geen sprake is. Struik: "Als de motorrijder beter had geanticipeerd had hij de tractor ook rechts voorbij kunnen gaan.” De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →