Gemeenteraad heeft geen vertrouwen in Westrom

© Jeroen Kuit

Er moet snel duidelijkheid komen wat er nu precies aan de hand is bij sociale werkplaats (sw)-bedrijf Westrom in Roermond. Zowel hoe het financieel verder moet als hoe het zit met de angstcultuur op de werkvloer. Heeft Roermonds wethouder Gerard IJff in de raadsvergadering in juli geen bevredigende antwoorden, dan zet de raad grover geschut in.

Gertie Driessen

Dan komt er naar alle waarschijnlijkheid een diepgaand onderzoek, zoals dat ook naar ECI heeft plaatsgevonden. De raad heeft geen vertrouwen in de directie van Westrom. De partijen willen dat het (dagelijks) bestuur - gevormd door wethouders van de aangesloten gemeenten Roermond, Leudal, Roerdalen, Maasgouw en Echt-Susteren - het heft bij Westrom in handen neemt. Dat het niet afwacht tot de directie met een plan komt hoe het bedrijfsresultaat op te krikken, maar dat zelf dicteert.

AngstcultuurDaarnaast wil de raad weten wat er nu eigenlijk aan de hand is bij het sw-bedrijf. Volgens een onderzoek van de ondernemingsraad worden sw’ers van Westrom die bij groen- en schoonmaakbedrijf Prio Verve zijn gedetacheerd, gepest en geïntimideerd op de werkvloer en heerst er een angstcultuur. LVRDe Liberale Volkspartij Roermond (LVR) pleitte voor een raadsenquête, een zwaar middel om de onderste steen boven te krijgen, te vergelijken met een parlementaire enquête. Om de rest van de raad, die inhoudelijk op dezelfde lijn zat, mee te krijgen, zwakte de LVR dat uiteindelijk af tot een motie om een groepje uit de raad in te stellen dat moet kijken of een onderzoek nodig is en zo ja in welke vorm.OnderzoekMaar ook daar stemde de rest- behoudens de SPR en Denk - niet mee in. Het Westrombestuur komt in juni nog maand bij elkaar en IJff zegde toe de overige bestuurders achter de opstelling van Roermond te krijgen. Komt de wethouder de volgende keer niet met bevredigende antwoorden, dan houdt de raad de optie van een onderzoek achter de hand.