Zorgorganisatie Mosae betaalt tonnen terug aan huurders

© iStock

Elf jaar incasseerde de Maastrichtse zorgorganisatie Mosae te veel servicekosten. De huurders van haar aanleunwoningen krijgen nu, dankzij de cliëntenraad, zo’n 450.000 euro terug.

Serge Sekhuis

De Mosae Zorggroep in Maastricht gaat honderden huurders van aanleunwoningen bij hun vijf zorgcentra opgeteld circa 450.000 euro aan te veel geïncasseerde servicekosten terugstorten. De restitutie volgt op een conflict met de cliëntenraad, die de fout vorig jaar zelf ontdekte.

Ramen wassenDe bewoners van service-appartementen in Daalhof, aan het Recessenplein en bij de zorgcentra Gerlachus, Campagne en Scharwyerveld betaalden volgens de cliëntenraad elf jaar lang te veel voor onder meer het ramen wassen, de huismeester, het tuinonderhoud en EHBO-hulp.

Er zijn ook onterechte kosten in rekening gebracht, zoals bemensing van een niet-bestaande receptie. Het conflict tussen de cliëntenraad en de bestuurster van Mosae, Marla Venderink, spitste zich toe op de periode waarover moet worden terugbetaald. Wettelijk is die vijf jaar.

AkkoordMosae wilde niet verder gaan dan twee. Het akkoord is dat er vier jaar wordt teruggestort. Tot juni 2013. Hoeveel huurders nu terugkrijgen, hangt af van de grootte van de aanleunwoning, de locatie en hoe lang ze er al wonen. In sommige gevallen gaat het om duizenden euro’s, blijkt uit brieven in bezit van deze krant.

OproepFamilie van al overleden huurders die meent aanspraak op te veel betaalde servicekosten te kunnen maken, wordt opgeroepen zich bij Mosae melden. De tegenvaller van 4,5 ton komt op een slecht moment voor Mosae. De organisatie staat er slecht voor. 2016 is afgesloten met een tekort van 2,9 miljoen euro, op een begroting van 32 miljoen. Op de kernactiviteiten - Wmo-hulp en de verpleeghuiszorg - wordt al jaren verlies geleden.

Deze week werd bekend dat Marla Venderink (64) vertrekt bij Mosae. Ze gaat met pensioen. Interimmer Ben de Valk is binnengehaald om haar tot die tijd te helpen bij diverse ‘zware dossiers’. Volgens Karl Dittrich, de voorzitter van de raad van toezicht, is geen sprake van een arbeidsconflict met Venderink.