Asscher: salaris basisonderwijs moet omhoog

© ANP

De salarissen van leerkrachten in het basisonderwijs moeten omhoog. Dat stelt demissionair vicepremier Lodewijk Asscher. Hij belooft dat als met Prinsjesdag de formatie nog altijd niet rond is, het huidige kabinet meer geld gaat uittrekken voor het basisonderwijs.

ANP

,,Zo'n maatregel kost geld, maar we zullen het doen'', zegt Asscher zaterdag in het AD. ,,Laat het een oproep zijn voor de onderhandelaars om tempo te maken. Anders doen wij het.'' Asscher benadrukt nogmaals dat de PvdA niet zal aanschuiven bij de formatiegesprekken.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is blij met de steun van Asscher, maar wil er ook niet te veel waarde aan hechten. ,,Er zit beweging in de zaak. Maar er kan nog van alles veranderen'', aldus voorzitter Liesbeth Verheggen.

SignaalZe vindt het wel een mooi signaal. ,,Als de demissionaire minister van Sociale Zaken een stap zet als deze, is het glashelder dat de boodschap aankomt in Den Haag. Maar let wel op: Asscher maakt een logisch voorbehoud. Op het moment dat er morgen een akkoord ligt zonder de PvdA, dan kunnen de kaarten anders geschud zijn. Evenmin laat hij weten met hoeveel de salarissen omhoog zullen gaan. En het is onduidelijk of dit een voorwaarde is van de PvdA om 'gewoon' aan een begroting te werken. Die onduidelijkheid is in dit geval logisch: er kan over een paar weken zomaar een coalitie zitten die uit een ander vaatje tapt.''

Op 27 juni voeren de leraren in het primair onderwijs actie. De scholen gaan een uur later open en er is in de middag een manifestatie in Den Haag.