Limburg heeft tropisch warme week voor de boeg

Print
 Limburg heeft tropisch warme week voor de boeg

Afbeelding: Istock

Vandaag en de komende dagen kunnen we genieten van zomers weer in Limburg: hoge temperaturen, veel zon en weinig tot geen neerslag. Goed nieuws voor zonaanbidders, maar niet voor de natuur.

'Behoorlijk warm'.  Zo kwalificeert meteoroloog Marcel Verhoef van Weerplaza het weer op deze vaderdag. ,,De zon schijnt vrijwel onafgebroken. 24 graden op de Wadden tot lokaal 29 graden in delen van Brabant." Ook morgen en overmorgen wordt het volgens de weerman erg warm. Maandag zelfs een of twee graden warmer dan vandaag. Er zijn dan wel meer stapelwolken en sluierwolken. Na een iets koelere woensdag schiet de temperatuur later in de week weer naar ruim 27 graden. 

Droogte
Groot nadeel van het zomerse weer is de droogte. De weermannen van Weerplaza tekenen zonnetjes en hier en daar een wolkje boven de voorspellingen, de regeldruppels ontbreken al een tijdje. Het blijft ook deze week vrijwel overal droog. 

Al geruime tijd valt weinig regen waardoor het gevaar voor natuurbranden gestaag groeit. Maart, april en mei leverden allemaal minder neerslag op dan normaal. Deze maand was het alleen op vrijdag 9 juni langdurig nat in een groot deel van het land. 

In Noord- en Midden-Limburg is het waarschuwingsniveau voor natuurbranden verhoogd naar code oranje, voor Brabant geldt code geel. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje