Limburg heeft tropisch warme week voor de boeg

© Istock

Vandaag en de komende dagen kunnen we genieten van zomers weer in Limburg: hoge temperaturen, veel zon en weinig tot geen neerslag. Goed nieuws voor zonaanbidders, maar niet voor de natuur.

Redactie

'Behoorlijk warm'. Zo kwalificeert meteoroloog Marcel Verhoef van Weerplaza het weer op deze vaderdag. ,,De zon schijnt vrijwel onafgebroken. 24 graden op de Wadden tot lokaal 29 graden in delen van Brabant." Ook morgen en overmorgen wordt het volgens de weerman erg warm. Maandag zelfs een of twee graden warmer dan vandaag. Er zijn dan wel meer stapelwolken en sluierwolken. Na een iets koelere woensdag schiet de temperatuur later in de week weer naar ruim 27 graden.

DroogteGroot nadeel van het zomerse weer is de droogte. De weermannen van Weerplaza tekenen zonnetjes en hier en daar een wolkje boven de voorspellingen, de regeldruppels ontbreken al een tijdje. Het blijft ook deze week vrijwel overal droog.

Al geruime tijd valt weinig regen waardoor het gevaar voor natuurbranden gestaag groeit. Maart, april en mei leverden allemaal minder neerslag op dan normaal. Deze maand was het alleen op vrijdag 9 juni langdurig nat in een groot deel van het land.

In Noord- en Midden-Limburg is het waarschuwingsniveau voor natuurbranden verhoogd naar code oranje, voor Brabant geldt code geel.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee