Dodelijkste bosbrand in meer dan 50 jaar eist tientallen doden in Portugal

© AD

Bij een zware bosbrand in Portugal zijn zeker 62 mensen om het leven gekomen. De situatie in Pedrógão Grande, dat zo'n 200 kilometer ten noordosten van Lissabon ligt, is volgens de autoriteiten zeer zorgwekkend. De bosbranden zijn nog niet onder controle en het dodental blijft oplopen. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Redactie

Van de slachtoffers zijn dertig mensen levend verbrand in hun auto, volledig verrast door het vuur. Drie anderen stierven aan rookvergiftiging. Volgens de laatste berichten van de autoriteiten zijn er nog eens 59 gewonden, van wie er vier brandweermannen en een kind slecht aan toe zijn.GeschoktEen aantal dorpen is 'volledig ingesloten' door de vlammenzee, liet de burgemeester van het gebied, Valdemar Alves, in de krant Público weten. Premier António Costa liet weten geschokt te zijn door 'omvang van de tragedie'. Het vuur brak zaterdagmiddag uit in de dunbevolkte streek. Burgemeester Alves was in eerste instantie overtuigd dat het om brandstichting ging, maar de autoriteiten hebben zondagmiddag bevestigd dat de oorzaak van de verwoestende bosbrand een blikseminslag in een boom is geweest. President Marcelo Rebelo de Sousa bezocht het gebied en sprak van een situatie die 'zijn weerga niet kent'.

NoodtoestandZondagmorgen hebben de autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen in het getroffen gebied. Vier legereenheden zijn onderweg naar Pedrógão Grande. De militairen worden onder meer ingezet voor de identificatie van de slachtoffers. Tientallen bewoners zijn gevlucht, zij worden opvangen in het plaatsje Avelar. Portugal heeft de hulp ingeroepen van de EU, die de lidstaten heeft gevraagd blusmateriaal te leveren. Daarop hebben Spanje en Frankrijk blusvliegtuigen gestuurd. Door de enorme dichte rook zijn deze echter nog lastig in te zetten.Ongekend wreed en heftigDe brand woedt op vier plaatsen en wordt door ongeveer 750 brandweerlieden bestreden. Zij worden bijgestaan door twee blusvliegtuigen. Harde wind hindert de bluswerkzaamheden echter. Het vuur is overgeslagen naar drie naburige gemeenten. Verschillende brandweerwagens gingen in vlammen op, en verschillende gezinnen moesten hun woningen verlaten. De brandweer spreekt van een ongekend wrede en heftige brand. Het was zaterdag in Portugal erg warm, met temperaturen van meer dan 40 graden in verschillende regio's. De bosbrand in Pedrógão Grande is de dodelijkste in Portugal in meer dan een halve eeuw. In 1966 kwamen bij een zeven dagen woedende brand in de regio Sintra 25 mensen om.

NoodtoestandDe Portugese overheid heeft drie dagen van nationale rouw ingesteld om de slachtoffers van de grote bosbrand te herdenken. Premier Mark Rutte heeft zondag zijn medeleven betuigd aan de Portugese minister-president Antonio Costa vanwege de bosbranden. Ook heeft hij namens Nederland hulp aangeboden aan de Portugezen. 'De gedachten zijn bij de getroffenen en de moedige diensten die het vuur bestrijden', aldus Rutte.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal