Minister: Gevelbekleding Grenfell Tower ook in Engeland verboden

Print
Minister: Gevelbekleding Grenfell Tower ook in Engeland verboden

Afbeelding: AFP/Tolga Akmen

De gevelbekleding van de door brand verwoeste Grenfell Tower had in Groot-Brittannië niet gebruikt mogen worden op zo'n groot gebouw.

"Ik heb begrepen dat die gevelbekleding, deze brandbare bekleding die verboden is in Europa en de VS, ook hier verboden is'', zei minister Philip Hammond (Financiën) volgens Britse media.

Achttien meter
De goedkope gevelbekleding wordt gezien als de reden dat het vuur zich snel kon verspreiden. De overheid concludeerde na de brand in de Londense woontoren dat het materiaal niet gebruikt had mogen worden op een gebouw dat hoger is dan 18 meter. De minister verwees volgens zijn woordvoerder naar die mededeling.

Diepgaand onderzoek
Hammond zei verder dat uit een strafrechtelijk onderzoek moet blijken of bouwvoorschriften zijn geschonden toen het pand werd opgeknapt. Uit een ander onderzoek moet onder meer blijken of de bouwvoorschriften correct zijn opgesteld en op de juiste wijze zijn gehandhaafd. De Britse premier Theresa May kondigde eerder al een 'diepgaand onderzoek' aan naar de oorzaak van de zware brand die 58 mensen het leven kostte. Dat onderzoek kan mogelijk nog maanden gaan duren.

De Grenfell Tower werd in 2016 volledig gerenoveerd. Bouwbedrijf Rydon stelde eerder in een verklaring dat het gebouw 'beantwoordde aan alle verplichtingen rond de bouw, de brandveiligheid en veiligheid- en gezondheidsstandaarden'. 

Voorkomen
Volgens de burgemeester van de Britse hoofdstad had de dodelijke torenbrand voorkomen kunnen worden. Sadiq Khan zei vandaag volgens de BBC dat de tragedie feitelijk is veroorzaakt door het lokale bestuur en opeenvolgende regeringen, die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan 'jarenlange verwaarlozing'.

Fouten en verwaarlozing
Khan deed die uitspraak na een kerkdienst waarin de slachtoffers werden herdacht. Hij toonde daarbij begrip voor burgers die boos zijn op de autoriteiten. "Mensen hebben het gevoel dat de raad en de regering hun zorgen niet begrijpen en er ook niet in geïnteresseerd zijn", concludeerde de burgemeester. Hij noemde het inferno een gevolg van 'de fouten en verwaarlozing door de politici'.

Klagen
Kort na de ramp bleek dat er al jaren conflicten waren over de door brand verwoeste Grenfell Tower. Bewoners hadden onder meer geklaagd over de gebrekkige brandveiligheid, maar met die kritiek zou niets zijn gedaan. De emoties lopen daardoor hoog op. Tientallen woedende betogers bestormden vrijdag het kantoor van de Londense deelgemeente Kensington en Chelsea.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen