Vlaamse moeder en dochter ontsnappen aan brand: 'alles kwijt, maar we leven nog'

© AD/VTM

Bij de zware bosbrand in de regio van Leiria, in het centrum van Portugal, zijn tot nu toe 62 doden geteld. Tientallen anderen raakten gewond. De Vlaamse Catherine Vervisch en haar dochter Lynnis ontsnapten maar net aan de vlammenzee.

Redactie

Catherine en haar dochter Lynnis wonen al vijf jaar in Portugal en verhuren er vakantiehuisjes. Ze wisten op tijd weg te komen, maar zijn wel alles kwijt door de zware bosbranden. "Opeens kwam er een tornado onze richting uit en er stond veel wind. Ik zag kleine vonkjes naar beneden vliegen en probeerde die eerst nog uit te stampen", aldus Catherine tegen VTM NIEUWS.

Ze vervolgt: "Ik had snel door dat ik naar huis moest rennen. Ik heb naar mijn dochter geroepen, maar ze hoorde me niet door het lawaai. 'Vluchten, vluchten' riep ik constant."

Alles wegCatherine is samen met Lynnis zo snel mogelijk in de auto gestapt, pikte haar andere dochter op en reed zo ver mogelijk weg. "Je zag dat het dorp al helemaal omgeven was door vlammen. Ik heb gezegd: 'Nu moeten we rennen voor ons leven'. Maar op zich is dat niets. Je bent eruit, je bent gered. Je hebt nog een toekomst. Alles is weg, ons huis is weg, maar materie blijft materie. We kunnen nog eten en nog slapen."Catherine is bang dat er vrienden achter zijn gebleven. "Er wonen veel oudjes in het dorp, die hebben geen auto of zijn slecht te been. Mijn vriendin heeft ook geen auto. Ik weet het niet, misschien zijn we veel vrienden kwijt."Het gezin worden nu opgevangen door kennissen. Het kan nog weken duren voordat ze terug naar huis kunnen. Het is ook nog niet zeker of ze in Portugal blijven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee