'Kruisbeelden opvallend vaak doelwit van vernieling'

Print
'Kruisbeelden opvallend vaak doelwit van vernieling'

Afbeelding: Istock

Moethagen-Hertenpael - Het komt de laatste tijd opvallend veel voor dat kruisbeelden worden vernield, dat laat Matheu Bemelmans weten nadat er zondagochtend opnieuw een kruisbeeld ernstig werd beschadigd in Roermond. .

Bemelmans is voorzitter van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg. "Of dat willekeur is of gerichte acties tegen kruisbeelden, weten we natuurlijk niet. De daders worden zelden gepakt”, zegt hij.

Kapmes
Zondagochtend werd in alle vroegte het kruisbeeld aan Broekhin Zuid in Roermond zwaar beschadigd door een nog onbekende man. De man, die naar verluidt volledig in het zwart gekleed was,  ging het kruisbeeld rond 4.00 uur ’s nachts te lijf met iets wat leek op een kapmes. Na zijn daad vluchtte hij. De door omwonenden ingeschakelde politie kon hem niet meer achterhalen.

Gerestaureerd
Het kruisbeeld is gemaakt door kunstenaar Frans Cox en eigendom van de Stichting Rura. Onbekend is of de beschadiging te repareren is. Zeven jaar geleden werd het kruisbeeld ook al eens zwaar beschadigd door vandalisme. Toen werden de onderdelen opgeslagen en daarna gerestaureerd met hulp van leerlingen van Gilde Opleidingen.