'Kruisbeelden opvallend vaak doelwit van vernieling'

© Istock

Het komt de laatste tijd opvallend veel voor dat kruisbeelden worden vernield, dat laat Matheu Bemelmans weten nadat er zondagochtend opnieuw een kruisbeeld ernstig werd beschadigd in Roermond. .

Redactie

Bemelmans is voorzitter van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg. "Of dat willekeur is of gerichte acties tegen kruisbeelden, weten we natuurlijk niet. De daders worden zelden gepakt”, zegt hij.

KapmesZondagochtend werd in alle vroegte het kruisbeeld aan Broekhin Zuid in Roermond zwaar beschadigd door een nog onbekende man. De man, die naar verluidt volledig in het zwart gekleed was, ging het kruisbeeld rond 4.00 uur ’s nachts te lijf met iets wat leek op een kapmes. Na zijn daad vluchtte hij. De door omwonenden ingeschakelde politie kon hem niet meer achterhalen.

GerestaureerdHet kruisbeeld is gemaakt door kunstenaar Frans Cox en eigendom van de Stichting Rura. Onbekend is of de beschadiging te repareren is. Zeven jaar geleden werd het kruisbeeld ook al eens zwaar beschadigd door vandalisme. Toen werden de onderdelen opgeslagen en daarna gerestaureerd met hulp van leerlingen van Gilde Opleidingen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee