Dode en gewonden bij aanslag op moskeegangers in Londen

Print

De politie doet onderzoek. Foto: AFP

In de nacht van zondag op maandag is in Londen opnieuw een auto ingereden op voetgangers.

Een 48-jarige man reed met een wit bestelbusje in op een groep mensen nabij een moskee. Daarbij raakten zeker tien mensen gewond en viel één dode. Van de gewonden zijn er acht naar het ziekenhuis vervoerd, twee slachtoffers konden ter plekke worden behandeld.

Terreurdaad
Volgens de Londense burgemeester Sadiq Khan gaat het om een terreurdaad. "De hoofdstedelijke politie is in actie gekomen tegen een verschrikkelijke terroristische aanval op onschuldige mensen", sprak hij maandagmorgen in een reactie. "Dit was duidelijk een opzettelijke aanval op onschuldige Londenaren, van wie velen net klaar waren met bidden in de heilige maand Ramadan."

Onderzoek
De bestuurder van het busje is aangehouden en uit voorzorg naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn fysieke en geestelijke gesteldheid worden daar geëvalueerd, aldus de politie.

Het incident deed zich rond 00:20 uur (lokale tijd) voor op de Seven Sisters Road in het noordelijk stadsdeel Finsbury Park. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en sloten direct de straat af. De politie is nog bezig met onderzoek ter plaatse.

Geschokt
De Britse premier Theresa May is geschokt door de gebeurtenis. Zij voert later op de ochtend crisisberaad. 

Derde keer
Het is de derde keer in korte tijd dat in de Britse hoofdstad een dergelijk incident zich voordoet. In maart reed een terrorist in op voetgangers op de Westminster Bridge en begaf hij zich naar het Palace of Westminster waar hij een agent neerstak. Begin deze maand reden drie daders met een bestelwagen over de London Bridge. Ze stapten uit bij Borough Market en vielen daar mensen aan met messen.