Plannen voor biermuseum in oude toren Wertha Brouwerij Weert

Print
Plannen voor biermuseum in oude toren Wertha Brouwerij Weert

Foto: Google Streetview

De Stichting Wertha Bier in Weert wil de mouttoren van de voormalige Wertha Brouwerij kopen voor een biermuseum.

De gemeenteraad van Weert besloot donderdag dat de mouttoren van de voormalige brouwerij langs het kanaal niet gesloopt mag worden. Aannemer Jongen-Meulen, die de toren zou willen slopen om op dezelfde plek een woongebouw van negen etages neer te zetten, kreeg de opdracht een nieuwe bestemming voor de bestaande toren te zoeken. 

Museum met proeflokaal
Wat de Stichting Wertha Bier betreft, hoeft Jongen-Meulen niet lang te zoeken. "We zijn erg blij dat de raad besloten heeft dat de mouttoren moet blijven", zegt Frans Maes, voorzitter van de stichting. "We hebben eerder dit jaar gesprekken gevoerd met de aannemer om de mouttoren te kopen. We hebben echter nooit een prijs doorgekregen. We willen van de toren graag een Wertha-museum met proeflokaal maken, waar bijvoorbeeld fietsers kunnen verpozen. Verder zou je er ook een expositieruimte in kunnen maken. De aannemer zou dan bij de toren een appartementencomplex kunnen bouwen in de stijl van de voormalige brouwerij. Dat zou samen met de mouttoren een mooi geheel vormen."

Domper
Voor Jongen-Meulen is het besluit van de gemeenteraad een domper. Projectontwikkelaar Gio de Monte wil daar nog niet op reageren. "We gaan eerst met partijen in overleg wat nu te doen", aldus De Monte. 

Gemeentelijk monument
Volgens Hub Kremers, voorzitter van de Erfgoedstichting Weert en lid van de gemeentelijke Cultuurhistorische Commissie, heeft deze laatste 8 juni geadviseerd van de toren een gemeentelijk monument te maken. Het college van burgemeester en wethouders moet daar nog een besluit over nemen. Kremers is blij dat de raad eveneens besloten heeft dat de kraan van het voormalige Landbouwbelang terug moet komen langs het kanaal.