'Dader aanslag Londen wilde elke moslim dood hebben'

Print

De man reed met een busje in op voetgangers. Foto: AFP

Een 48-jarige man is in de nacht van zondag op maandag met een busje ingereden op een groep moslims die net uit een moskee in het Londense stadsdeel Finsbury Park kwam. Daarbij zou één persoon om het leven zijn gekomen. Dat is echter nog de vraag, want het slachtoffer zou mogelijk al overleden zijn voor de aanval met de bus.

Dit heeft een coördinator terrorismebestrijding van de Britse politie, Neil Basu, maandagochtend beklemtoond. Britse media gaan er op gezag van ooggetuigen en andere autoriteiten vanuit dat er een terroristische aanslag was op moslims en dat daarbij een dode is gevallen en tien mensen gewond zijn geraakt .

Eerste hulp
Een blanke man zou opzettelijk zijn ingereden op moslims voor een islamitisch centrum vlakbij een moskee. Maar Basu zei maandag dat "de aanval gebeurde toen er al op het trottoir een man eerste hulp kreeg en die man is helaas overleden''.

De dader werd door omstanders overmeesterd. Volgens de Britse politie gaat het om een doelbewuste actie. Het onderzoek naar het motief is in volle gang. Er zijn geen verdere aanhoudingen verricht, meldde de politie maandagochtend in een verklaring. Men wordt verzocht kalm te blijven en er wordt extra politie ingezet in- en rondom de stad.

Naar ziekenhuis
Acht gewonden werden naar ziekenhuizen vervoerd, twee mensen konden ter plekke worden behandeld. De bestuurder van de witte bestelbus is uit voorzorg naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn fysieke en geestelijke gesteldheid worden daar geëvalueerd, aldus de politie. De anti-terrorisme eenheid van de politie is betrokken bij het onderzoek.

De dader dreigde te worden gelyncht volgens een voorganger van de getroffen moskee, Toufik Kacimi, maar een imam uit de buurt, Mohammed Mahmoud, voorkwam de lynchpartij.

Haat
De moskee heeft in een verklaring laten weten dat de gemeenschap zich al tientallen jaren inzet voor vreedzaamheid en tolerantie in Finsbury Park. "We veroordelen elke daad van haat en deze poging onze geweldige gemeenschap te verscheuren."

Lees ook: Dode en gewonden bij aanslag op moskeegangers in Londen

De politie kreeg rond 00.20 uur (lokale tijd, 01.20 uur Nederlandse tijd) melding van een incident op Seven Sisters Road in het stadsdeel Finsbury Park. De aanslag gebeurde voor de deur van organisatie Muslim Welfare House, aldus de Muslim Council of Britain. Dit gebouw is vlakbij de moskee in Finsbury Park. Het zou vanwege de Ramadan extra druk zijn geweest op straat na het avondgebed.

Tragisch incident
De Britse premier Theresa May spreekt van een tragisch incident. Ze laat weten dat het incident behandeld wordt als 'een potentiële terroristische aanval'. Later op de ochtend is er crisisberaad. Er zijn vooralsnog geen andere verdachten.

De burgemeester van Londen heeft het over een 'verschrikkelijke terreurdaad'. "We weten de details nog niet, maar dit was duidelijk een opzettelijke aanval op onschuldige Londenaren", aldus Sadiq Khan. Ook de voorzitter van de Finsbury Park-moskee sprak van een 'laffe daad'. Hij adviseerde moslims om op hun hoede te blijven. De politie benadrukt om samen te staan tegen extremisten, 'ongeacht hun motieven'.