Vrijwillig niet langer vrijblijvend na tekort aan biertappers

Print
Vrijwillig niet langer vrijblijvend na tekort aan biertappers

Bij het concert van Beppie Kraft afgelopen weekeinde in Maastricht ontstonden grote problemen aan de tap door het wegblijven van vrijwilligers. Foto: ANP/Marcel van Hoorn

De verplichtingen van vrijwilligers bij evenementen van Marlstone Events worden voortaan contractueel vastgelegd. Dat zegt organisator Rob Knubben van het jubileumconcert van Beppie Kraft naar aanleiding van het onaangekondigd wegblijven van vrijwilligers afgelopen zaterdag.

Hij heeft een dure les voor de toekomst geleerd, zegt Rob Knubben van Marlstone Events. Waar het werken met vrijwilligers van verenigingen tot afgelopen zaterdag zonder mankeren verliep, ging het bij de eerste middag van het concert  Goud & Diamant goed mis. Onderbezetting van een aantal tappunten leidde tot lange wachttijden met tirades aan het adres van het barpersoneel en boze reacties op de sociale media als gevolg.

Dubbele check
“Een van de verenigingen die altijd vrijwilligers leveren bij mijn evenementen belde twee weken geleden op met de boodschap dat ze het toegezegde barpersoneel niet kon leveren. Daardoor gealarmeerd hebben wij een dubbele check uitgevoerd en alle andere verenigingen gebeld met de vraag of er een probleem was. Dat was er niet. Nu hoor ik achteraf dat sommige mensen die achter de tap hebben gewerkt pas zaterdagmorgen door hun vereniging, waarmee ik overigens al jaren samenwerk, zijn gebeld. Toen zaterdagmiddag de tappunten werden geopend en er te weinig mensen van diezelfde vereniging bleken te zijn, werden we aan het lijntje gehouden met de mededeling dat die iets later zouden komen”, aldus de organisator, die zegt dat hij terecht op de problemen wordt aangekeken, “want ik ben eindverantwoordelijke”.

Risicomanagement
Tot nu toe werden de afspraken weliswaar schriftelijk vastgelegd, maar van een contract met allerlei afspraken over rechten, plichten en eventuele sancties was geen sprake. “De vrijwilligers verdienen tien eurocent per consumptie voor de verenigingskas. Omdat ze een mooie cent kunnen verdienen, verwacht je niet dat ze onaangekondigd wegblijven. Ik heb er tot nu toe goede ervaringen mee. Bovendien doe je iets voor de gemeenschap. Ik kan een vereniging niet aansprakelijk stellen, dus uiteindelijk bloed ik”, aldus Knubben.

 

 

Risicomanagement
Tot nu toe werden de afspraken weliswaar schriftelijk vastgelegd, maar van een contract met allerlei afspraken over rechten, plichten en eventuele sancties was geen sprake. Knubben is nu aan het bekijken hoe hij de problemen in de toekomst kan voorkomen en denkt dat er niet valt te ontkomen aan contractuele afspraken.