Vrouwelijke gedetineerden trainen asielhonden

Print
Vrouwelijke gedetineerden trainen asielhonden

Foto: Lé Giesen

Zes vrouwelijke gedetineerden van gevangenis Ter Peel in Evertsoord trainen momenteel getraumatiseerde asielhonden. Deze worden opgeleid tot gezinshond.

Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen heeft het zeven weken durende trainingsprogramma een positief effect op zowel de gevangenen als de asielhonden.

Dagboek
Zo leren de honden weer vertrouwen te krijgen in de mens. En leveren de gedetineerden een positieve bijdrage aan de maatschappij door de honden weer geschikt te maken voor een nieuw baasje. Tijdens de training voelen de gevangenen zich bovendien verantwoordelijk voor de dieren. Zij houden tijdens de trainingsperiode een dagboek bij over de honden. Dat gaat naar de eventuele nieuwe eigenaren.

Verwaarloosd
De training in Ter Peel vindt plaats in samenwerking met de stichting Dutch Cell Dogs en een dierenasiel in Tilburg. De geselecteerde honden zijn veelal verwaarloosd of mishandeld. Volgens de stichting heeft een groot deel van de 30.000 honden die jaarlijks in het asiel belanden een moeilijke periode doorgemaakt. Daardoor is het, volgens de stichting, net als bij gedetineerden lastig om daarna een nieuwe start te maken.