Presentator Derk Bolt en cameraman ontvoerd in Colombia

Print
Presentator Derk Bolt en cameraman ontvoerd in Colombia

Derk Bolt (tweede van rechts) tijdens opnames. Afbeelding: AD

Twee Nederlandse journalisten zijn verdwenen in Colombia. Volgens de Colombiaanse autoriteiten is het tweetal ontvoerd door guerillabeweging ELN. Het gaat om Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman, Eugenio Follender.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat twee Nederlanders 'tegen hun zin' worden vastgehouden in Colombia, maar houdt zich op de vlakte over hun identiteit. KRO-NCRV, de werkgever van Bolt, kan de Colombiaanse berichtgeving nog niet bevestigen en zoekt uit of Bolt wordt vermist.

Het tweetal was in het Zuid-Amerikaanse land op zoek naar de biologische ouders van een door Nederlanders geadopteerd meisje, aldus de Colombiaanse krant El Tiempo. De ontvoering was volgens de krant in de plaats El Tarra in de noordelijke deelstaat Norte de Santander. 

Veiligheidstroepen
De Colombiaanse autoriteiten eisen de onmiddellijke vrijlating van de twee Nederlanders. Het leger heeft speciale veiligheidstroepen gestuurd om de Nederlanders op te sporen. Met inzet van de luchtmacht wordt het gebied waar de ontvoering plaatshad verkend. De Colombiaanse Ombudsman twitterde: "We eisen de onmiddellijke vrijlating van de gevangen genomen Nederlanders in Norte de Santander." Norte de Santander is aan de grens met Venezuela.

Rebellengroeperingen
In de regio vlakbij de grens met Venezuela zijn meerdere rebellengroeperingen actief, waaronder ELN, het Nationale Bevrijdingsleger. Vorig jaar ontvoerde de guerrillabeweging in hetzelfde gebied een Spaanse journalist en een aantal Colombianen. Zij zijn allemaal op den duur vrijgelaten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →