Jongeren beginnen later aan seks

Print
Jongeren beginnen later aan seks

Afbeelding: Thinkstock

Jongeren beginnen later aan seks. Met 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren voor het eerst het bed gedeeld, in 2012 was dat nog met 17,1 jaar. Ook de eerste zoen wordt uitgesteld.

Ondanks het gemak waarmee jongeren via internet contact met elkaar leggen en naaktfoto’s kunnen delen, duurt het langer voordat ze daadwerkelijk seks hebben. Ook de eerste ervaringen met tongzoenen, masturberen en orale seks vinden één tot anderhalf jaar later plaats dan vijf jaar geleden.

Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland onder ruim 20.000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar, dat vandaag wordt gepresenteerd. "Mogelijk hanteren jongeren een andere norm als het gaat om de leeftijd waarop je seks hoort te hebben", zegt Rutgers-onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers. "Van de jongeren die geen seks hebben, zegt ruim de helft dat ze zichzelf te jong vindt."

Te druk
Jongeren hebben het volgens De Graaf mogelijk ‘te druk’ voor seks. "Tegenwoordig besteden ze steeds meer tijd aan school, clubjes, sport en media. Tieners kijken hele weekenden naar Netflix. En ze houden voortdurend Facebook bij. Dat kan ten koste gaan van de tijd voor interactie met seksueel aantrekkelijke jongeren."

Als andere mogelijke verklaring noemt De Graaf de enorme hoeveelheid porno op internet. "De prikkel om zelf seks te hebben, kan door het kijken naar seksueel getinte beelden kleiner worden. Afgestompt is een groot woord, maar het wordt toch allemaal wat minder spannend als je het overal kunt zien."

Steeds minder kinderen tussen de 12 en 14 jaar hebben seks. "Dat is gunstig, want jongeren die heel vroeg beginnen met seks, worden vaker gedwongen of overgehaald en doen het vaker onveilig", zegt onderzoeker De Graaf.

Geen condoom
Uit het onderzoek blijkt dat de kennis over seksualiteit onder jongeren de laatste vijf jaar is afgenomen. Bij de eerste keer doet 30 procent van de jongeren het onveilig. Daarna wordt het condoom nog minder populair. Bij een onenightstand gebruikt ruim 40 procent van de jongeren geen condoom.

Jongeren laten zich niet snel op geslachtsziektes testen, ook niet als ze veel wisselende partners hebben gehad. Slechts 13 procent van de jongens en 18 procent van de meisjes liet zich het afgelopen jaar testen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →