Natuurbranden: een hete uitlaat kan al fataal zijn

Print
Natuurbranden: een hete uitlaat kan al fataal zijn

Afbeelding: Franco Gori

Van code geel naar oranje. De brandweer heeft opgeschaald voor de natuur in Limburg. Dat betekent een reële kans op een snel om zich heen grijpende natuurbrand. De brandweer krijgt wel steeds meer kennis over het bestrijden van bosbranden.

Tientallen Portugezen vonden afgelopen weekeinde de dood in hun auto nadat ze ingesloten waren geraakt door een niets ontziende bosbrand. De beelden van de uitgebrande autowrakken tonen tot welke hel zo’n brand in een mum van tijd kan uitgroeien. „Ik ben de laatste die zal zeggen dat we in Nederland niet zo’n hevige brand kunnen krijgen als in Portugal. 
Natuurlijk zijn dat andere natuurgebieden en is ook de omvang daarvan groter dan wat we hier gewend zijn. Maar je weet het nooit”, zegt Ger Sniekers, van de afdeling operationele voorbereiding van de brandweer Limburg Noord. 

Voor Limburg geldt momenteel ook een groot risico op een bosbrand die snel en onvoorspelbaar om zich heen kan grijpen. Het op een na hoogste veiligheidsrisico, oranje. is van kracht. De droogte en het aanhoudende warme weer verhogen de kans op een fikse natuurbrand. 

Meetstations
Om te bepalen of voor natuur in een bepaalde regio bijvoorbeeld code oranje moet gelden, maakt de brandweer Limburg Noord gebruik van gegevens van twee meetstations, een in natuurgebied De Maasduinen, het ander in De Meinweg. 
De brandweer kan daardoor van afstand zaken als temperatuur en luchtvochtigheid aflezen. Ook signalen van boswachters die in de natuurgebieden surveilleren, betrekt de brandweer volgens Sniekers bij het bepalen van het soort code. De brandweer Limburg Zuid heeft daarvoor geen meetstations. Daar worden onder meer de gegevens van het meetstation in De Meinweg in Midden-Limburg gebruikt. „Verder steekt een boswachter op de Brunssummerheide een schop in de grond. Zo kun je ook aflezen of de bodem droog is”, zegt een woordvoerster van Natuurmonumenten. 

In Portugal zorgde bliksem voor de vuurzee. De brandweer hier waarschuwt bezoekers van bos en hei er onder meer via sociale media voor dat nu maar weinig nodig is voor het ontstaan van een brand. Een hete uitlaat of katalysator van een in dor gras geparkeerde auto kan al fatale gevolgen hebben. Of een achteloos weggegooide fles. Als de zon op het glas schijnt, kan het werken als een vergrootglas en kan dor gras vlam vatten. Berucht is natuurlijk ook de weggegooide sigarettenpeuk. 
Staatsbosbeheer is terughoudend met het geven van informatie over natuurbranden, zegt woordvoerder Michel Jehae. „Onze ervaring is dat iedere keer dat er veel publiciteit over is, we daarna met natuurbranden te maken krijgen.” 

Als natuur vlam heeft gevat dan kan het snel gaan, blijkt uit een aantal grotere natuurbranden die in ons land de afgelopen jaren plaatsvonden. 

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →