Limburgse PvdA-bestuurders verdeeld over regeringsdeelname

Print
Limburgse PvdA-bestuurders verdeeld over regeringsdeelname

Afbeelding: ANP/Bart Maat

Wat is volgens de Limburgse PvdA’ers het beste voor de partij? Een bescheiden oppositierol of komt de zieke patiënt er toch als kleine linkse regeringspartij het snelst bovenop? Een rondgang.

Henk Evers, burgemeester Nederweert
"De PvdA zal altijd het landsbelang dienen. Maar gezien de verkiezingsuitslag gebeurt dat deze keer vanuit de oppositiebanken. De PvdA moet niet de olie willen zijn van het robuuste motorblok van VVD, CDA en D66."

Ralf Krewinkel, burgemeester Heerlen
"De PvdA moet absoluut niet meeregeren. Met een val van 38 naar 9 Kamerzetels is de partij keihard afgestraft, dat is volstrekt helder. De PvdA heeft de grootste ‘nee’ ooit gehad. De partij past nu alle bescheidenheid. Er zijn andere varianten om een kabinet te formeren, met SP of ChristenUnie bijvoorbeeld. Dat zou meer rechtdoen aan de verkiezingsuitslag." 

Stef Strous, burgemeester Maasgouw
"Het zou heel stom zijn om niet mee te doen, uitgerekend nu het met de economie steeds beter gaat. De PvdA is nu eenmaal in beginsel een bestuurderspartij. We hebben uitstekende mensen. Zowel lokaal, kijk naar Amsterdam of Rotterdam, als landelijk. Ik ben ervan overtuigd dat de partij meer kan bereiken met het stuur in de hand dan in de oppositie. Ja, er moeten zaken anders, dat heeft de verkiezingsuitslag geleerd. De PvdA-kiezer is van de principes. Zaken moeten dan ook goed uitonderhandeld worden in de lijn van de partij."

Eric Geurts, gedeputeerde provincie Limburg
"De tijd is nog niet rijp om de discussie te voeren over regeringsdeelname. We hebben de grootste tik gehad in de bestaansgeschiedenis. De PvdA zal eerst intern orde op zaken moeten stellen. De vorige regeringsperiode hebben we ons opgeworpen als redder. Een groot deel van de achterban heeft de PvdA daarna de rug toegekeerd. Die groep zal het niet pikken als de partij nu wederom in de regering stapt. Zeker niet nu we als kleine linkse partij gebonden zijn aan een rechts blok. Ook niet nu het, dankzij de PvdA overigens, weer goed gaat met de economie."

Sjraar Cox, burgemeester Sittard-Geleen
"Als er besluiten worden genomen, is het belangrijk om aan tafel te zitten. De partij moet niet ten koste van alles mee willen regeren, maar moet het ook niet principieel afwijzen. Negen zetels is niet het aantal dat de PvdA gewend is, maar toch zijn er een hoop kiezers die wél op de partij hebben gestemd. Economisch staat het land er nu beter voor dan ooit. Dat moeten we niet uit handen geven aan de rechtse jongens. De PvdA kan zorgen voor een links accent op thema’s waar onze inwoners zich het meest druk om maken zoals duurzaamheid, integratie of het sociaal domein."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →