Oproep om eigenaar Tihange op zwarte lijst te zetten

Print
Oproep om eigenaar Tihange op zwarte lijst te zetten

De kerncentrale in Tihange. Afbeelding: iStock

Werkgevers en werknemers kunnen via hun pensioenfondsen actie ondernemen tegen de kerncentrales in Tihange en Doel. Ze kunnen het pensioenfonds opdragen te stoppen met beleggen in aandelen ENGIE Electrabel. Dat Franse energieconcern is de eigenaar van de omstreden Belgische kernreactoren Tihange 2 en Doel 3.

Het idee dat pensioenfondsen via hun beleggingsstrategie kunnen proberen om ENGIE Electrabel ertoe te bewegen de kerncentrales stil te leggen, komt van de Socialistische Partij (SP). Volgens voorzitter Ron Meyer bezitten de vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen samen aandelen ter waarde van een kwart miljard euro in de Franse multinational. ABP is met 116 miljoen euro veruit de grootste ENGIE-belegger. Maar ook de pensioenfondsen voor Zorg en Welzijn, de Bouw, de Metaal en de Metalektro hebben tientallen miljoenen in het energiebedrijf gestopt.

Onacceptabel
In de besturen van de pensioenfondsen zitten vakbonden, werkgevers en gepensioneerden. Zij zijn door de SP benaderd met het voorstel uit ENGIE Electrabel te stappen. Ron Meyer: "Pensioenfondsen moeten de eigenaar van een onveilige kerncentrale niet in hun beleggingsportefeuille willen hebben. Dat vinden we onacceptabel. Ze kunnen hun kapitaal veel strategischer inzetten."

ENGIE Electrabel investeert flink in wind- en zonne-energie, maar zit nog voor 15 procent in kerncentrales. Wat Ron Meyer betreft is dat "des te meer reden om de druk op het bedrijf op te voeren , zodat ook de laatste overjarige kerncentrales dichtgaan."

Zwarte lijst
Voor het ABP zou het niet voor het eerst zijn dat de eigenaar van een kerncentrale wordt geboycot. Drie jaar geleden werd het Japanse bedrijf Tepco op de zwarte lijst geplaatst. Tepco is de eigenaar van de kerncentrale in Fukushima, die in 2011 werd getroffen door een van de grootste kernrampen in de geschiedenis.

Dialoog
Een woordvoerster van het ABP meldt dat het pensioenfonds niet van plan is de aandelen te verkopen, maar het aandeelhouderschap juist wil gebruiken om de dialoog met ENGIE aan te gaan. "Als aandeelhouder heeft ABP gesprekken gevoerd met Engie over veiligheid, ook over Doel en Tihange, nadat daar in 2012 problemen aan het licht kwamen. Het bedrijf heeft daarop actie ondernomen. In 2015 zijn de reactoren door de Belgische overheid weer veilig verklaard. Desondanks begrijpen we dat mensen zorgen hebben over de kerncentrales en zullen wij als werkgever in Zuid Limburg dit signaal overbrengen aan de betrokken overheden en onze rol als aandeelhouder gebruiken om het belang van de veiligheid van kerncentrales te blijven benadrukken."

In Duitsland speelt momenteel dezelfde discussie over beleggingen in ENGIE Electrabel. Het pensioenfonds van de Duitse deelstaat NoordRijn-Westfalen heeft vorige week zijn aandelenbelang in ENGIE ter waarde van ruim 23 miljoen euro verkocht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →