Eigen geld voor elk dorp in Beekdaelen

Print
Eigen geld voor elk dorp in Beekdaelen

Afbeelding: iStock

Elk van de vijftien kernen in de nieuwe gemeente Beekdaelen krijgt een eigen dorpsraad en een budget om zaken te kunnen regelen.

Dat is een van de manieren waarop de gemeenten Onderbanken, Nuth en Schinnen bewoners na de herindeling beter willen betrekken bij het bestuur. Op die manier krijgt een kern als Schimmert meer zeggenschap dan nu in de bestaande gemeente Nuth, stelde burgemeester Leon Frissen van Schinnen. Hij wees erop dat met name in Schimmert nogal wat verzet was tegen de fusie.   

Ontwikkelagenda
De fusiegemeenten presenteerden dinsdag hun ontwikkelagenda aan de provincie. Dat gebeurde in de watertoren in Schimmert. De drie willen volgend jaar al één organisatie vormen. Daarover moeten ze nog in gesprek  met de ondernemingsraden, vakbonden en de politiek.

Beekdaelen moet een gemeente worden die met een groen en  duurzaam karakter combineert met economische groei. Een probleem is de A76, waar ruimte moet komen voor verbreding en uitbreiding van bedrijven, maar ook voor groene verbindingen.

De gemeenten presenteerden ook een promotiefilmpje waarin het groene en leefbare karakter van Beekdaelen wordt benadrukt.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →