Tot drie jaar cel voor ontvoeren van baby Gymano

Print
Tot drie jaar cel voor ontvoeren van baby Gymano

Afbeelding: ANP Xtra

De daders van de ontvoering van baby Gymano uit Heerlen hebben dinsdag tot drie jaar cel gekregen voor de gewelddadige ontvoering van de destijds zes maanden oude baby.

De 20-jarige Tonjo S. krijgt de zwaarste straf. Hij moet drie jaar de cel in. Zes maanden daarvan zijn voorwaardelijk. Dat is lager dan de officier van justitie twee weken geleden had geëist. Als het aan de officier lag had de vader vier jaar de cel in gemoeten waarvan één jaar voorwaardelijk. 

Lesje leren
Tonjo S. ging oktober vorig jaar naar de woning van zijn ex-vriendin in de Heerlense wijk Musschemig, naar eigen zeggen ‘om haar een lesje te leren’. Samen met zijn vriendin, zijn jongere zusje en haar vriend drongen ze met veel geweld het huis binnen, waar een vechtpartij ontstond.

Hierbij zijn de moeder van Gymano en haar zus mishandeld door het viertal. Volgens de verklaring van de moeder is ze meerdere keren met een honkbalknuppel geslagen. De rechtbank spreekt de verdachten echter vrij van de poging tot doodslag. Ze vond alleen te bewijzen dat de Heerlense één keer op haar hoofd is geslagen met de honkbalknuppel. Hoe hard dat is gebeurd, heeft de rechtbank niet kunnen vaststellen.

Mishandeling
De straf voor de vader valt lager dan geëist uit omdat er volgens de rechtbank geen sprake is van poging tot doodslag op de moeder. Wel acht de rechtbank poging tot zware mishandeling bewezen. 

De vriend van zijn zusje die hielp bij de ontvoering is veroordeeld tot 30 maanden cel. Tien daarvan zijn voorwaardelijk. Hij trok het kind uit de handen van de moeder. Zijn straf is naar verhouding zwaarder. Dat komt omdat de rechtbank Dylan V. (22)  de ontvoering extra zwaar aanrekent omdat de man geen familie van de ontvoerde baby is. 

Schadevergoeding
De vrouwelijke verdachten, de jongere zus en de vriendin van Tonjo S., krijgen van de rechtbank een andere straf omdat op hen het adolescentenstrafrecht wordt toegepast.

De slachtoffers krijgen wel een gedeeltelijke schadevergoeding, mede voor de ravage die in het huis is aangericht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →