WML waarschuwt voor waterdruk door piek watergebruik

Print
WML waarschuwt voor waterdruk door piek watergebruik

Afbeelding: Istock

De Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) roept mensen op om nu tijdens de warme periode het watergebruik meer te spreiden.

Momenteel zorgt het warme weer vooral ’s avonds tussen zeven en half elf voor dusdanige pieken in het waterverbruik dat WML er voor waarschuwt dat dat de komende dagen kan leiden tot een geringere waterdruk. 

Bruin water
Een bijkomend gevolg is dan dat er wit of bruin water uit de kraan kan komen. Witgekleurd water duidt volgens een woordvoerder op meer luchtbelletjes in het water. Bruin water wijst er op dat door werveling in de leiding aanslag van ijzer los kan komen. Het gaat om ijzer dat in de loop van de tijd is aangeslagen in de leiding. Dat zit normaal in kleine concentraties in het water en slaat aan en kan los komen door werveling. 

Zeker tijdens de afgelopen warme dagen verdubbelde het watergebruik soms tijdens de piekmomenten ’s avonds. De grootste toename van het waterverbruik ziet WML op het platteland. "Het zal er wel mee te maken hebben dat ze daar doorgaans grotere tuinen hebben dan in de stad. Een deel van het extra verbruik komt doordat mensen hun tuin sproeien." Mensen vullen verder zwembadjes en douchen zich nu wat vaker dan normaal. 

De droogte en lagere waterstand van de Maas leidt niet tot problemen bij de drinkwaterwinning, benadrukt de woordvoerder. 

Niet schadeiljk
Het bruine water is niet schadelijk voor de gezondheid, maar nodigt niet uit om te consumeren, stelt WML. Het drinkwaterbedrijf adviseert om buiten de piekuren een kraan te laten lopen totdat het kraanwater weer helder is en ook daarna pas de wasmachine weer te gebruiken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →