Tieners in instelling na bijna-wurging 12-jarige

Print
De twee minderjarige jongens die een 12-jarige jongen uit het Belgische Lier bijna wurgden en in een kanaal duwden zijn in een gesloten instelling geplaatst. Een derde jongen van 20 uit Mechelen is aangehouden.

Beelden van de pestpartij ontketenden een heksenjacht op de daders. Zowel de gepeste jongen als de school hebben aangifte gedaan.

Pesters
De twee minderjarige pesters zijn 15 en 16 jaar oud en komen uit de Belgische plaatsen Sint-Katelijne-Waver en Putte. De moeder van één van de daders laat weten dat de video niet is wat het lijkt. "Het in het water duwen was op voorhand afgesproken met de jongen zelf. Mijn zoon is al 6 jaar in behandeling, hij heeft de zwaarste vorm van adhd. Hij heeft niets anders gekend dan in instellingen wonen en kent geen gezin of warm thuis."

De 12-jarige jongen werd vorige week woensdag belaagd in Emblem, in de buurt van Antwerpen. Op beelden is te zien hoe hij in het nauw wordt gedreven tegen een boom, waarna twee gasten de bloedtoevoer naar zijn hersenen afsnijden door zijn halsslagaders dicht te drukken. De jongen valt flauw. "Die laten we liggen en we zijn weg", zegt een van de daders.

Lees ook: Jongens opgepakt na wurgen en in kanaal gooien 12-jarige

De jongen komt uiteindelijk bij en is duidelijk de kluts kwijt. Nog voor hij helemaal bij zijn positieven is, krijgt hij opnieuw een klap op zijn hoofd. Hij barst daarna in tranen uit. Het beeld springt vervolgens naar een andere scène aan het Netekanaal, waar de jongen in het water wordt gegooid. De twee pesters die in beeld komen, lijken het allemaal heel grappig te vinden en lachen het slachtoffer uit terwijl hij naar de kant zwemt.

Opgepakt
Het slachtoffer en de verdachten kennen elkaar. Volgens het Belgisch parket zijn er ernstige aanwijzingen dat de verdachten het plan hadden opgevat het slachtoffer te laten hyperventileren. Het slachtoffer zou zwaar onder druk gezet zijn om hieraan mee te werken. De twee minderjarige verdachten werden door de jeugdrechter in een gesloten instelling geplaatst.

De pesters worden intussen ook zwaar onder vuur genomen. Op Facebook verschijnen talloze haatboodschappen. De moeder van een van hen heeft het over een 'heksenjacht'. "We hebben zelf contact opgenomen met de politie. Meer wil ik er niet over kwijt. Ik hoop eigenlijk dat dit zo weinig mogelijk aandacht krijgt", klinkt het in Het Nieuwsblad.