Dit Limburgs dorp is de allerwarmste plek in Nederland

Print
Dit Limburgs dorp is de allerwarmste plek in Nederland

Afbeelding: ANP

Een hitteplan, code oranje in een groot deel van het land, zon en warmte, heel veel warmte. Het is flink puffen en zweten in heel Nederland. Maar waar is het het warmst in het land? En hoe komt dat dan?

Met 18,8 graden gemiddeld is Beek deze maand de warmste plek van Nederland, weet meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza. Het Limburgse dorp verslaat daarmee Arcen (18,4 graden), waar de afgelopen jaren gemiddeld de hoogste temperaturen werden gemeten. 

Zandgrond
Het scheelt dus in welke provincie je bent. "Limburg ligt verder van zee en dieper in het binnenland. Aan zee zit de koele lucht. Die bereikt Limburg minder makkelijk. Daarnaast is er in die provincie veel zandgrond. Dat warmt sneller op dan klei of de polders bijvoorbeeld. Daarom kan het daar flink warmer zijn."

Lees ook: Hitte in Limburg: donderdag mogelijk 35 graden

Warmterecord
Overigens is het absolute warmterecord voor Nederland 38,6 graden Celsius, het werd gemeten op 23 augustus 1944 in het Gelderse Warnsveld.

Tropische hitte
Het blijft de aankomende dagen tropisch warm in Nederland. Vandaag en morgen loopt het kwik in het zuiden opnieuw op naar 30 of 31 graden. In het noorden van het land is het iets koeler. Daar blijft het kwik vandaag steken op ongeveer 22 graden, morgen is het daar ook weer zomers warm met 25 graden. Donderdag kan het zelfs zeer heet worden. In het binnenland kan het kwik ’s middags oplopen naar maximaal 33 graden. Pas vanaf vrijdag wordt het koeler.

https://static.limburger.nl/Assets/Images_Upload/2017/06/20/WOESTIJN_download.jpg

De Rub al Khali-woestijn. foto EPA

 

Warmste plekken

De ranglijst van de warmste plekken op aarde ziet er als volgt uit:

1. Iran: Dasht-e Lut - 70.7 graden
2. Australië: Badlands (Queensland outback) - 69.3 graden
3. China: Flaming Mountains - 66.7 graden
4. Amerika: Death Valley - 58.5 graden
5. Libië: El Azizia - 58 graden
6. Saoedi-Arabië: Rub’ al Khali - 56 graden
7. Tunesie: Kebli - 55 graden
8. Mali: Timboektoe - 54.5 graden
9. Israel: Tirat Zvi - 54 graden
10. Ethiopië: Dallol - 47 graden

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →