Vluchtelingen met koffie en water de straat op

Print
Vluchtelingen met koffie en water de straat op

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Op Wereld Vluchtelingen Dag gingen dinsdag zo’n tien Heerlense vluchtelingen uit Syrië en Eritrea de straat op om in contact te komen met nieuwe landgenoten. Ze deelden koffie en water uit.

Zo probeerden ze in contact te komen en hun verhaal te vertellen. Zoals Abdalhade Mohamed, die twee jaar geleden uit Syrië vluchtte, omdat hij was uitverkoren voor het leger van Assad en tegen andere burgers moest vechten. Vier maanden duurde zijn vlucht over land en zee dwars door Europa naar Nederland.

Loeiheet
Dinsdag stond hij in de Heerlense winkelstraten op een loeihete Wereld Vluchtelingen Dag loeihete koffie uit te delen. De organisatie was zo verstandig ook een flinke kan water met citroen mee te nemen. Om Nederland te bedanken. “Ik mag hier in veiligheid verblijven”, zegt Abdelhade. “Ik leer Nederlands en hoop ooit geld te verdienen met waar ik goed in ben.”

Koffie verbindt
"Vluchtelingen in Nederland willen graag nieuwe mensen leren kennen. Het gevoel krijgen van 'erbij horen' draagt bij aan een goede start en snellere integratie in Nederland", zegt directeur van VluchtelingenWerk Nederland, Dorine Manson. "Ook van Nederlanders horen we dat zij graag in contact willen komen met vluchtelingen. Samen een kop koffie drinken en een gesprek aangaan is iets universeels, want koffie verbindt."

Enige plek
Heerlen was de enige plek in Limburg waar vluchtelingen de straat op gingen. Andere deelnemende steden waren Den Bosch, Den Haag, Arnhem, Tilburg, Breda en Eindhoven. Doel van de organisatie was om in totaal zo’n duizend ontmoetingen tot stand te brengen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →