100.000 stenen nodig voor restauratie 17e eeuws fort

Print
100.000 stenen nodig voor restauratie 17e eeuws fort

Afbeelding: Gemeente Venlo

Venlo - Op het kazerneterrein in Blerick wordt woensdag het officiële startschot gegeven voor de restauratie en reconstructie van het voormalige Fort Sint Michiel. Voor de werkzaamheden die tot november duren zijn in totaal zo’n honderdduizend stenen nodig.

De bouw van het fort begon in 1641 onder regie van de Spanjaarden.

Cement
Voor de reconstructie worden stenen met dezelfde kleisamenstelling als toen gebakken. Ook het gebruik van cement is uit den boze.

"In die tijd werden stenen gemetseld met kalkmortel en dat gebeurt ook nu weer. Dat heeft ook een bouwkundige reden, ga je bij het nieuwe deel cement gebruiken, komt er te veel spanning op de muur", legt projectmanager van de gemeente Venlo Mark Huson aan De Limburger uit. 

Opgebouwd
“Het gaat dus om restauratie. Op plaatsen waar stukken muur zijn weggeslagen wordt ze op basis van de historische feiten weer opgebouwd. Daar is dus sprake van reconstructie”, aldus Huson.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen