53 procent van Limburgse mannen : 'DNA van iedereen opslaan'

Print
53 procent van Limburgse mannen : 'DNA van iedereen opslaan'

Het graf van Nicky Verstappen. Afbeelding: ANP

Ruim de helft van de Limburgse mannen van 21 jaar en ouder vindt dat er een databank moet komen waar DNA van alle Nederlanders in wordt opgeslagen.

Iedere Nederlander zou wettelijk verplicht moeten worden zijn of haar DNA af te staan, zodat politie en justitie in staat zijn meer misdaden op te lossen.

Nicky Verstappen
Dat blijkt uit een representatieve enquête dat het onderzoeksbureau Flycatcher uit Maastricht onder bijna zeshonderd Limburgse mannen van 21 jaar en ouder heeft gehouden. De Limburger heeft het onderzoek laten uitvoeren naar aanleiding van een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek dat in het kader van de zaak Nicky Verstappen gaat plaatsvinden.

Ruim vijftienduizend mannen in de omgeving van Heibloem en de Brunssummerheide krijgen dit najaar een verzoek hun DNA af te staan in een ultieme poging alsnog de dader te vinden.

Familieleden
De elfjarige Nicky uit Heibloem werd in 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide waar hij op kamp was. Op zijn lichaam werd een DNA-spoor aangetroffen. Eerdere onderzoeken in 1999 en 2010 waarbij mannen hun DNA afstonden, leverden niks op, omdat er geen volledige match werd gevonden tussen het hun DNA en het spoor dat op Nicky werd gevonden.  

Sinds 1 april 2012 is het juridisch mogelijk om in bepaalde zaken DNA-verwantschapsonderzoeken te houden. Daarbij kijkt de politie of er familieleden van een verdachte kunnen worden gevonden, die het onderzoek dan in een bepaalde richting kunnen wijzen.

Databank
Deelname aan het onderzoek is op vrijwillige basis, maar een kleine meerderheid van de Limburgse mannen boven de 21 jaar vindt dus dat het verplicht zou moeten worden gesteld. 53 procent is van mening dat elke Nederlander DNA moet afstaan voor een nationale databank.

Rondom Nicky’s toenmalige woonplaats Heibloem ligt dat percentage hoger, op 58 procent. Onder de mannen die rond de Brunssummerheide wonen is het animo voor een dergelijke databank minder groot. 47 procent vindt daar dat DNA-afgave en –opslag verplicht zou moeten zijn.

Lees woensdag meer in de De Limburger en op de Limburger.nl over het onderzoek van Flycatcher.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →