Militairen schieten man 'met bomgordel' neer op station Brussel

Print
Belgische militairen hebben dinsdagavond op het Centraal Station van Brussel een man met een bomgordel neergeschoten. Voordat hij werd uitgeschakeld, zijn er op het station ontploffingen gehoord. Het Federaal Parket in België beschouwt het als een terreuraanslag.

Rond 20.23 uur liet een nog onbekende man in het station, nabij de loketten, zijn bomgordel afgaan toen hij doorkreeg dat militairen hem in de gaten hadden. De man is neergeschoten en gearresteerd. Hij zou zwaargewond zijn. 

Koffertje
De Belg Nicolas van Herrewegen werkt op het station en liep naar beneden toen hij de verdachte zag; een man van een jaar of 30, 35 met getint uiterlijk, rond gezicht, kort haar en een zwarte jeans. "Hij droeg een gordel waar draadjes uitkwamen", vertelt hij. "Verderop stond een koffertje. Toen we elkaar zagen, kwam hij achter me aan. Even later is dat koffertje ontploft." De ooggetuige is direct een collega gaan waarschuwen, waarna het station is geëvacueerd.

Crisiscentrum
Volgens de politie is de situatie onder controle.  "Het lijkt erop dat er niet veel schade is, maar meer details ontbreken voorlopig", aldus een Belgische woordvoerder. "Het incident is nog volop in onderzoek", aldus Peter De Waele van de federale politie. Charles Michel, de premier van België en Jan Jambon, de minister van Binnenlandse Zaken, zijn inmiddels aangekomen in een crisiscentrum. 

Ontruimd
De straten rondom het station zijn ontruimd. Er rijden geen bussen en metro's van en naar het station, en ook een nabijgelegen hotel zou geëvacueerd zijn meldt een Belgische journalist op Twitter. Restaurants en winkels in de buurt zijn door de politie gevraagd om luiken en deuren te sluiten, schrijft de Belgische nieuwssite rtl.be. Mensen op de Grote Markt in de Belgische hoofdstad is gevraagd het plein te verlaten.

Aanslagen
Ruim een jaar geleden, op 22 maart, werden in Brussel verschillende aanslagen gepleegd waarbij 35 doden vielen en bijna 300 gewonden. De zelfmoordterroristen waren teruggekeerde Syriëgangers, gelieerd aan terreurgroep Islamitische Staat die ook de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opeiste. Het Metrostation van Maalbeek ligt niet ver van station Brussel-Centraal.


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →