'Ontvoerde Derk Bolt komt over enkele uren vrij'

Print
'Ontvoerde Derk Bolt komt over enkele uren vrij'

Afbeelding: ANP/Evert Elzinga

Een vertegenwoordiger van de Colombiaanse humanitaire organisatie Comisión Humanitaria heeft dinsdagavond bevestigd dat Spoorloos-presentator Derk Bolt (62) en cameraman Eugenio Follender Grossfeld zijn ontvoerd.

"De twee zijn meegenomen door guerillabeweging ELN, maken het naar omstandigheden goed  en komen over enkele uren vrij", aldus Comisión Humanitaria-lid Richard Claro.

Bemiddeld
Volgens Claro heeft de Nationale Ombudsman vandaag met succes bemiddeld voor de vrijlating van Bolt en de cameraman. Of dat daadwerkelijk zo is, is onduidelijk. In de Comisión Humanitaria zitten vertegenwoordigers van verschillende instellingen en organisaties die mensenrechten beschermen. De website Caracol Radio is vooralsnog het enige Colombiaanse medium dat rept over een op handen zijnde vrijlating. 

Colombiaanse media meldden dinsdag dat leden van guerillabeweging ELN (Ejército de la Liberación Nacional) de twee Nederlanders ontvoerden maar daarover bestaat officieel nog geen zekerheid volgens de Colombiaanse minister van Binnenlandse Zaken. "We hebben van de ombudsman vernomen dat de twee verdwenen zijn en zoeken bevestiging van hun ontvoering. Speculatief zou je kunnen zeggen dat de twee in handen zijn gevallen van gewapende groepen die in het gebied opereren maar dat scenario kunnen we nog niet bevestigen", zo verklaarde Guillermo Rivera vanmorgen om zeven uur plaatselijke tijd (14 uur Nederlandse tijd) tegenover de nationale radiozender RCN.

Vredesonderhandeling
Mocht de Colombiaanse guerillabeweging ELN de ontvoering van de Nederlandse journalisten opeisen dan is dat volgens de bewindsman iets waarmee ernstig rekening moet worden gehouden tijdens de vredesonderhandeling met het Nationaal Bevrijdingsleger. Die vinden momenteel plaats in Cuba. "Vanaf het eerste moment is bij de ELN aangedrongen op de noodzaak om publiekelijk afstand te nemen van ontvoeringen als politiek drukmiddel. Daardoor is aan de onderhandelingstafel nog geen vooruitgang geboekt op andere thema's", aldus minister Rivera. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde vandaag niet spreken van ontvoering. Woordvoerder Daphne Kerremans: "Ze worden tegen hun wil in vastgehouden. Dit heeft de hoogste prioriteit. We zijn hard bezig deze zaak op te lossen. We denken niet dat het in het belang van deze zaak is om meer naar buiten te brengen. Alle aandacht kan de zaak schaden en hun veiligheid in gevaar brengen. Vaak is radiostilte de beste aanpak in ontvoeringszaken zoals deze."

Ontvoering
Het tweetal was in het Zuid-Amerikaanse land op zoek naar de biologische moeder van een door Nederlanders geadopteerd meisje, aldus de Colombiaanse krant El Tiempo. De ontvoering was volgens de krant in de plaats El Tarra in de noordelijke deelstaat Norte de Santander, aan de grens met Venezuela. 

Omroep KRO-NCRV reageerde ongerust na de berichten over de ontvoering. "Wij hopen met velen op een goede afloop'", liet de omroep in een korte reactie weten. KRO-NCRV bevestigde daarmee ook formeel dat Bolt en Follender de ontvoerden zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →