Aleksei Korotaev wellicht nog maanden in de cel

© ANP

Het wordt steeds waarschijnlijker dat Roda-investeerder Aleksei Korotaev nog altijd in de cel zit als straks het nieuwe seizoen begint. Er staat hem een lang juridisch gevecht te wachten, zo bleek dinsdag tijdens een nieuwe zitting in de rechtbank van Dubai.

Hans Goossen en Roel Wiche

Om 11.25 uur (plaatselijke tijd) werd Korotaev onder begeleiding van politieagenten de rechtbank binnen geleid. Op de rol stond de tweede beroepszaak in het proces waarin hij zijn veroordeling tot drie jaar cel ongedaan probeert te maken. De Zwitserse Rus wordt er door financieel adviesbedrijf Helin International van beschuldigd dat hij 17,7 miljoen euro in eigen zak heeft gestoken. Een van de vermogende zakenlieden achter Helin is de omstreden Belgische prins Henri de Croÿ.Onschuld aantonenDe advocaat van Korotaev kondigde aan dat hij de onschuld van zijn cliënt met documenten kan aantonen, aldus een betrouwbare bron die bij de zitting aanwezig was. De raadsman betoogde opnieuw dat de 31-jarige Roda-investeerder in de val gelokt is door de tegenpartij. Het pleidooi duurde slechts tien minuten, zonder dat er tastbaar bewijs werd geleverd.AfwezigDe vier rechters zetten vervolgens een derde beroepszaak op de agenda, die wellicht pas eind juli zal dienen. Het Korotaev-kamp hoopt dan wél met bewijs te komen. Opvallend was dat vertegenwoordigers van Helin International dinsdag in de rechtszaal afwezig waren. Ook hun advocaat was er niet.

Handtekening KorotaevKorotaev heeft op zijn beurt een rechtszaak aangespannen tegen Helin. Die zitting staat gepland voor begin juli. Ook dat lijkt een langslepend verhaal te worden, nu beide partijen de hakken in het zand hebben gezet. Binnen de gelederen van Roda JC groeit intussen de overtuiging dat de club moet kiezen voor een toekomst zonder Korotaev. De voornaamste reden waarom de clubleiding nog steeds niet breekt met de Russische zakenman is dat deze een bedrag van twee miljoen euro heeft geparkeerd bij een notaris in Heerlen. Roda bezweert harde garanties te hebben dat de club recht heeft op dat bedrag. Dat komt echter pas vrij als er een handtekening van Korotaev beschikbaar komt.