Brussel na terreurpoging op scherp

© ANP

Het sporenonderzoek op station Brussel-Centraal door de politie is woensdagochtend rond 05.30 uur afgerond. Rond 6.15 uur werd het lijk van de verdachte afgevoerd. De onderzoekers namen ,,een hoop materiaal in bruine zakken en dozen" mee naar buiten, aldus persbureau Belga. Dinsdagavond rond half negen schoten militairen een man neer, die een explosie had veroorzaakt op het station. De politie gaat uit van een terreuraanslag.

AD

Belgische militairen hebben op het Centraal Station van Brussel een man met een bomgordel neergeschoten. Voordat hij werd uitgeschakeld, zijn er op het station ontploffingen gehoord. Het Federaal Parket in België beschouwt het als een terreuraanslag. Rond 20.23 uur liet een nog onbekende man in het station, nabij de loketten, een bom afgaan toen hij doorkreeg dat militairen hem in de gaten hadden. Verder zou niemand gewond zijn geraakt. DraadjesStationsmedewerker Nicolas van Herrewegen liep dinsdagavond net naar beneden toen hij de verdachte zag; een man van een jaar of 30, 35 met getint uiterlijk, rond gezicht, kort haar en een zwarte jeans. "Hij droeg een gordel waar draadjes uitkwamen", vertelt hij. "Verderop stond een koffertje. Toen we elkaar zagen, kwam hij achter me aan. Even later is dat koffertje ontploft." De ooggetuige is direct een collega gaan waarschuwen, waarna het station is geëvacueerd.

'Hij is ontploft'Volgens ooggetuigen riep de man 'Il a sauté' ('Hij is ontploft') na het afgaan van zijn bom. Daarna riep hij 'Allah akbar', aldus de stationsmedewerker. De door de politie ingestelde veiligheidszone rondom de Grasmarkt in Brussel is in de vannacht rond 01.30 uur opgeheven. Rond middernacht sloten de autoriteiten het plein vlakbij Brussel-Centraal af, omdat er een verdacht voertuig zou staan.De ontmijningsdienst van het leger, DOVO, heeft het voertuig dat vlakbij het Smurfenstandbeeld stond, onderzocht. Volgens persbureau Belga was er een ontploffing te horen, die door het leger werd veroorzaakt. Het is onduidelijk of de zoekactie van het leger iets heeft opgeleverd, het zou om een vals alarm gaan. De politie wil geen commentaar geven.

Explosieven met spijkersCharles Michel, de premier van België en Jan Jambon, de minister van Binnenlandse Zaken, zijn inmiddels aangekomen in een crisiscentrum. Het Centraal Station wordt uitgekamd door een antiterreurbrigade, op zoek naar mogelijke andere explosieven. Bij de zoektocht is een vuilniszak gevonden met daarin explosieven met spijkers. De bomgordel is inmiddels gecontroleerd tot ontploffing gebracht door de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO).

De straten rondom het station zijn ontruimd. De Belgische spoornetbeheerder Infrabel heeft het treinverkeer in Brussel gedeeltelijk stilgelegd. Er rijden geen bussen en metro's van en naar het station, en ook een nabijgelegen hotel zou geëvacueerd zijn, meldt een Belgische journalist op Twitter. Er rijden nog wel treinen en van en naar het veel grotere Brussel-Zuid, waar ook de Thalys en andere internationale treinen stoppen.Geen treinenEr stoppen woensdagochtend geen treinen op Brussel-Centraal. Wel gaan er treinen naar Brussel-Noord en Brussel-Zuid, zo laat de Belgische spoorvervoerder NMBS weten. Restaurants en winkels in de buurt zijn door de politie gevraagd om luiken en deuren te sluiten, schrijft de Belgische nieuwssite rtl.be. Mensen op de Grote Markt in de Belgische hoofdstad is gevraagd het plein te verlaten.

Ruim een jaar geleden, op 22 maart, werden in Brussel verschillende aanslagen gepleegd waarbij 35 doden vielen en bijna 300 gewonden. De zelfmoordterroristen waren teruggekeerde Syriëgangers, gelieerd aan terreurgroep Islamitische Staat die ook de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opeiste. Het Metrostation van Maalbeek ligt niet ver van station Brussel-Centraal.