Code rood in Zuid-Limburg vanwege kans op natuurbranden

© ANP/Wim hollemans

Nadat eerder woensdag vanwege de aanhoudende droogte ‘code rood’ voor de provincie Brabant werd afgegeven, is nu ook de opperste staat van paraatheid afgekondigd voor Zuid-Limburg.

Redactie

Code rood betekent dat het risico op natuurbrand groot tot zeer groot is en dat zo'n brand zich ook snel en onvoorspelbaar kan uitbreiden.

AdviesEen woordvoerder van de brandweer in het zuiden van de provincie laat weten dat hiertoe is besloten op advies van Natuurmonumenten.

Concreet betekent het overschakelen van code oranje naar code rood dat er bij elke brand een extra bluswagen mee uitrukt. “In plaats van drie bluswagens bij code oranje, rijden er nu direct vier bluswagens naar de plaats van een incident”, aldus een woordvoerder. In Noord- en Midden-Limburg geldt vooralsnog altijd de code oranje.

RokenEerder op de dag werd er ook al code rood afgegeven in Zeeland en Brabant. Wanneer er code rood geldt zijn open vuren, fakkels en wensballonnen in natuurgebieden niet toegestaan. Ook barbecueën mag niet. Verder wordt roken ernstig afgeraden en wordt mensen gevraagd om bijvoorbeeld niet te parkeren in hoog en droog gras.

De brandweer werkt sinds 2010 met een nieuw meetsysteem voor natuurbrandgevaar. Overal in natuurgebieden staan meetstations, die op zonne-energie werken. De stations meten naast allerlei meteorologische gegevens ook de droogte van het hout. Op basis van de metingen wordt bepaald hoe groot het brandgevaar in de natuur is.

Welke code waar geldt is te zien op de onlinekaart van natuurbrandrisico.nl. De kaart wordt regelmatig ververst.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.