Heet, heter, heetst op langste én warmste dag
Waterpret in Sevenum. — © Archief De Limburger/Stefan Koopmans
Op de langste dag van het jaar is het ook het warmst. Dat betekent niet alleen lekker veel zonuren, maar ook een lange lome zomeravond voor de boeg.
Zonaanbidders komen volop aan hun trekken woensdag. De tijd tussen zonsopgang en zonsondergang is het langste én het is vanavond ongekend zwoel. Een perfecte dag dus om extra lang van de zomerse temperaturen te genieten. "Iedereen is wat relaxter, het maakt net wat minder uit als het mooi weer is", glimlacht Nienke Tode-Gottenbos, gezondheidskundige, Groene Vrouw én zomerliefhebber.RelaxenDe zomerdagen zijn voor de meeste mensen een goed moment om even te relaxen. Belangrijk, aldus Tode-Gottenbos, want dat heeft je lichaam ook echt nodig. "Gelukkig woon ik aan een heerlijke zwemplas, dus als mijn hoofd begint te koken van de hitte, dan kan ik direct een frisse duik nemen om mijn gesmolten hersenen wat af te koelen."Ook voor je lijf is dat belangrijk. Tode-Gottenbos is darmfloradeskundige. "Als het warm is, heb je vaak wat minder honger. Je kunt dan in de zomer ook best zonder koolhydraten. Alleen wat biologisch vlees en een salade of groente is genoeg voor avondeten." Wie dat te weinig vindt, kan nog wat rijst of quinoa bij een salade doen.
Alles koud eten, is geen aanrader, vindt de gezondheidskundige. IJskoude soep, bijna bevroren water geven je lijf juist extra werk. "Je lichaam moet hard werken om al dat eten en drinken op lichaamstemperatuur te krijgen. Het is beter om het af te wisselen: warme soep met frisse salade bijvoorbeeld."
SlapenJe nachtrust is op zo'n lange warme dag ook belangrijk. Volgens Weerplaza komt het kwik de komende nachten niet onder de 20 graden Celsius. Dat is best warm. Vooral kinderen kunnen daar last van hebben. Hun kleine lijfjes reguleren de warmte nog niet zo goed als volwassenen. Volgens de Oei ik Groei-website is het beste om slaapkamers overdag zo donker mogelijk te houden. Met dikke gordijnen blijft de warmte buiten.Volwassenen die last hebben van deze zomerkwaal, kunnen het beste een verkoelende douche nemen, stelt slaapexpert Rob de Ron. "Het is niet zozeer het oververhitte lichaam, als wel de hersenen die last hebben van een temperatuurstijging. Al bij een verschil van 0,2 graden vinden ze het onprettig.'' Het is dus zaak om lijf en ledematen af te koelen. "Als je om elf uur gaat slapen, dan neem je om half elf een douche. Niet afdrogen, zodat je nog wat extra afkoelt en dan naar bed. Je zult zien dat je beter slaapt", aldus De Ron.ErgerOok het lang aanhouden van het daglicht kan voor problemen zorgen. En als je dat in Nederland vervelend vindt: na vanavond wordt het weer elke dag een paar minuten eerder donker. In Zweeds Lapland daarentegen moeten de slapelozen nog even doorbikkelen. Daar blijft het in de maanden juli en augustus gewoon licht. Het kan dus altijd erger!
Vooruit, de zon is niet voor iedereen prettig, maar je kunt de stralen wel economisch gebruiken. Zo haal je vandaag maximaal rendement uit je zonnepanelen. En studenten van het Nuon Solar Team gaan zo lang als mogelijk met hun zonnewagen rijden: er is toch zonlicht genoeg. Ze hopen een record op eigen bodem te verbreken. En slim: als je vandaag in een pretpark of op een golfbaan bent, dan kan je extra lang genieten. Wie wél van de zon houdt, maar liever binnen blijft: bij het Anton Pannekoek Instituut, op het Amsterdamse Science Park, kun je met speciale zonnetelescopen kijken.