Brussel neemt extra maatregelen voor Coldplay-concerten

© EPA/Dan Peled

Bij het concerten van Coldplay in in het Koning Boudewijnstadion in Brussel van woensdag- en donderdagavond gelden extra strenge veiligheidsmaatregelen.

Redactie

De politie in Brussel adviseert mensen daarom om extra vroeg naar het stadion te komen. Het liefst nog voor de avondspits. De wachttijden kunnen namelijk oplopen omdat alle bezoekers gefouilleerd worden.

IngangOok zijn rugzakken, handtassen of andere zakken verboden. Verder zullen er niet alleen toegangspoortjes staan bij de ingang, maar ook metaaldetectoren.

De politie in Brussel adviseert mensen verder om de auto thuis te laten en waarschuwt bezoekers vooraf al om niet te schrikken. "Er is zichtbaar meer controle van politie en militairen in en rond alle omgelegen metrohaltes en stations."

AanslagReden voor de verscherpte maatregelen is de mislukte aanslag van dinsdagavond. Op station Brussel-Centraal werd toen een man doodgeschoten nadat hij op een militair afliep en "Allahu Akbar" riep. Dat gebeurde nadat de bagage van de man, de 36-jarige Marokkaan O.Z., twee keer achter elkaar was ontploft.

In de tas zaten spijkers, kleine gasflessen en ander materiaal om mensen te verwonden. Woensdag werd duidelijk dat de dader een bekende van de politie was. De dader was in 2016 betrokken bij een drugsdelict uit 2016. De burgemeester van de Brusselse gemeente Molenbeek zei dat woensdag.

TerreurverdachteHet Openbaar Ministerie had eerder gemeld dat M. niet in de boeken stond als geradicaliseerd of terreurverdachte.