'Motorblok' wil kabinet gaan vormen met de ChristenUnie

D66-leider Pechtold spreekt de pers toe.© ANP/Bart Maat

D66, VVD en CDA gaan om tafel met de ChristenUnie om te onderhandelen over een nieuw kabinet.

De Redactie

Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold gezegd. Hij heeft woensdagavond een eetafspraak met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers.

Laatste overgeblevenDe ChristenUnie is de laatste overgebleven partij die samen met het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 een meerderheidskabinet kan vormen. Onderhandelingen met GroenLinks liepen eerder op niets uit en de SP heeft te kennen gegeven niet met de VVD te willen regeren. Een kabinet van de drie partijen met de PvdA is ook geen optie meer. Fractievoorzitter Lodewijk Asscher heeft woensdag nogmaals bij informateur Herman Tjeenk Willink aangegeven dat zijn partij niet beschikbaar is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

OngewenstDe ChristenUnie was al eerder in beeld om deel te nemen aan een nieuw kabinet. Dat liep toen op niets uit, nadat Pechtold en Segers na een pittig gesprek concludeerden dat een samenwerking er niet in zat. Pechtold trok destijds de deur dicht en noemde een coalitie met de ChristenUnie 'ongewenst'.

Volgens de D66-leider zijn er nog altijd 'grote verschillen' tussen de twee, met name op medisch-ethisch gebied. Toch wil hij nu serieus kijken of ze alsnog tot een samenwerking kunnen komen.