Politiechef: Derk Bolt heeft dringend medicijnen nodig

Derk Bolt zou de medicijnen nodig hebben voor zijn suikerziekte. © AD/Uitgeverij de Kring

De in Colombia ontvoerde Derk Bolt (62) heeft dringend medicijnen nodig. Dat verklaart politiecommandant George Quintero van het departement Norte de Santander desgevraagd tegenover het AD. Hij heeft goede hoop op een spoedige vrijlating van Bolt en zijn cameraman.

Caspar Naber en Phebe Tempelaars

"Meneer Bolt heeft inderdaad medicatie nodig. Naar mijn weten gaat het om diabetes", zei Quintero dinsdagmiddag in een exclusief vraaggesprekt. De politiecommandant is nauw betrokken bij de onderhandelingen over de vrijlating van Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender (58). "De mannen kunnen elk moment worden vrijgelaten. Het is wachten op het sein van ELN."OntvoerdAfgelopen zondag werden volgens hem ook acht Colombianen ontvoerd in dezelfde regio. "Het is een gevaarlijk gebied door de aanwezigheid van verschillende guerillabewegingen. Pas zodra het om buitenlanders gaat, wordt het groot uitgemeten in het nieuws. We weten natuurlijk niet precies waar Bolt en Follender vastgehouden worden, maar we denken dat zij een stuk meer westwaarts, richting de gemeente Convención zitten."

ZoektochtDe Spoorloos-presentator en zijn cameraman verdwenen afgelopen weekend tijdens het maken van een reportage over hun zoektocht naar de biologische moeder van een Nederlands-Colombiaans adoptiekind. Volgens de Colombiaanse autoriteiten werden de twee ontvoerd door een plaatselijke brigade van guerillabeweging ELN.

De onderhandelingen over de vrijlating van de Nederlandse journalisten zijn in volle gang. Een speciale humanitaire commissie met vertegenwoordigers van de Colombiaanse Ombudsman, de Katholieke Kerk en mensenrechtenorganisaties boekte dinsdag naar eigen zeggen succes en verklaarde dat de vrijlating niet lang meer op zich zou laten wachten.